Sycylijskie ciastko nadziane kremem z japońską herbatą - cannoli z kremem matcha. Kremem z ricotty z japońskiej herbaty matcha
Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha. Cannoli to sycylijski deser, rurki z ciasta smażone na głębokim tłuszczu, następnie wypełniane kremem z ricotty i posypane cukrem pudrem.

SKŁADNIKI
CIASTO
KREM
DODATKI
WYKONANIE
Ciasto
- Z podanych składników wyrób ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Ciasto możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
- W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do 175 - 180°C.
- Ciasto wałkuj, składaj kilkukrotnie i ponownie wałkuj, aby wtłoczyć do ciasta, jak najwięcej powietrza.
- Ostatecznie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 - 2 mm i wycinaj kółka o średnicy odpowiedniej do foremek.
- Następnie nawijaj kółka z ciasta na foremki rurki (foremki dobrze na początek natłuścić olejem), tak aby lekko na siebie zachodziły i sklejaj na łączeniu smarując białkiem.
- Smaż cannoli (razem z metalowymi rurkami), aż uzyskają złoty kolor.
- Odsącz z oleju na papierowym ręczniku i wyciągnij metalowe rurki.
Krem
- Opakowanie ze śmietanką wstaw na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie herbatę matcha, cukier puder, sok z limony wymieszaj z ricottą, aż uzysz jednolity zielony kolor.
- Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Gotowym kremem napełniaj rurki z ciasta (najlepiej tuż przed podaniem), dekorujemy pistacjami i startą czekoladą.
- Oprósz cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe foremki - rurki.
- Do kremu z ricotty dodałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma intrygująco zielony kolor.
- Dzięki herbacie matcha sprawił, że mam włoski deser w japońskim stylu, idealny na polski tłusty czwartek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.