Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

Sycylijskie ciastko nadziane kremem z japońską herbatą - cannoli z kremem matcha. Kremem z ricotty z japońskiej herbaty matcha

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha. Cannoli to sycylijski deser, rurki z ciasta smażone na głębokim tłuszczu, następnie wypełniane kremem z ricotty i  posypane cukrem pudrem.


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 20 ml octu białego winnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

KREM

  • 250 g serka ricotta
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku

DODATKI

  • cukier puder
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych niesolonych pistacji

WYKONANIE

  1. CIASTO - Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
  2. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
  3. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
  4. Ciasto wałkujemy, składamy kilkukrotnie i ponownie wałkujemy, aby wtłoczyć do ciasta, jak najwięcej powietrza.
  5. Ostatecznie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 - 2 mm i wycinamy kółka o średnicy odpowiedniej do foremek.
  6. Następnie nawijamy kółka z ciasta na foremki rurki (foremki dobrze na początek natłuścić olejem), tak aby lekko na siebie zachodziły i sklejamy na łączeniu smarując białkiem.
  7. Smażymy cannoli (razem z metalowymi rurkami), aż uzyskają złoty kolor.
  8. Obsuszamy na papierowym ręczniku, wyciągamy metalowe rurki.
  9. KREM - Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  10. W tym czasie herbatę matcha, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.
  11. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  12. Gotowym kremem napełniamy rurki z ciasta (najlepiej tuż przed podaniem), dekorujemy pistacjami i startą czekoladą.
  13. Oprószamy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe foremki - rurki.
  • Do kremu z ricotty dodałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma intrygująco zielony kolor.
  • Dzięki herbacie matcha sprawił, że mam włoski deser w japońskim stylu, idealny na polski tłusty czwartek.

Zapisz

Zobacz również

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Tiramisu z malinami makiem i herbatą matcha

tiramisu-z-malinami-makiem-i-herbata-matcha

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.