Sycylijskie ciastko nadziane kremem z japońską herbatą - cannoli z kremem matcha. Kremem z ricotty z japońskiej herbaty matcha
Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha. Cannoli to sycylijski deser, rurki z ciasta smażone na głębokim tłuszczu, następnie wypełniane kremem z ricotty i posypane cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 20 ml octu białego winnego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
KREM
- 250 g serka ricotta
- 250 ml śmietanki 30 %
- 100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku
DODATKI
- cukier puder
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- garść posiekanych niesolonych pistacji
WYKONANIE
- CIASTO - Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
- Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
- W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
- Ciasto wałkujemy, składamy kilkukrotnie i ponownie wałkujemy, aby wtłoczyć do ciasta, jak najwięcej powietrza.
- Ostatecznie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 - 2 mm i wycinamy kółka o średnicy odpowiedniej do foremek.
- Następnie nawijamy kółka z ciasta na foremki rurki (foremki dobrze na początek natłuścić olejem), tak aby lekko na siebie zachodziły i sklejamy na łączeniu smarując białkiem.
- Smażymy cannoli (razem z metalowymi rurkami), aż uzyskają złoty kolor.
- Obsuszamy na papierowym ręczniku, wyciągamy metalowe rurki.
- KREM - Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie herbatę matcha, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Gotowym kremem napełniamy rurki z ciasta (najlepiej tuż przed podaniem), dekorujemy pistacjami i startą czekoladą.
- Oprószamy cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe foremki - rurki.
- Do kremu z ricotty dodałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma intrygująco zielony kolor.
- Dzięki herbacie matcha sprawił, że mam włoski deser w japońskim stylu, idealny na polski tłusty czwartek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.