Sernik z musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową

Musztarda do sernika? ... no to już przesada..

A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet boczek stosuje się w słodkich wypiekach, to dlaczego by nie? Musiałam sprawdzić co z tego wyjdzie i oto jest - sernik z musztardą. Sernik jest bardzo smaczny, musztardy w nim nie czuć, ale na pewno ma wpływ na jego smak.

Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej,  bo sernik  będzie za bardzo musztardowy.  Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii.  Jest pysznie!


SKŁADNIKI na forma o średnicy 26 - 28 cm.

KRUCHE CIASTO

  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g czarnego kakao
  • 120 g masła + łyżka masła do smarowania boków tortownicy
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

MASA SEROWA

  • 1 kg twaróg sernikowy z mascarpone
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • sok 1 cytryny
  • 2 łyżki oryginalnej musztardy diżońskiej
  • ziarna z laski wanilii

FRUŻELINA MALINOWO BAZYLIOWA

  • 500 g malin
  • garść listków bazylii plus kilka malutkich do dekoracji
  • 80 g cukru
  • 8 - 10 g żelatyny plus 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

WYKONANIE

CIASTO KRUCHE

Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy nim dno tortownicy, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuwamy widelcem i na pół godziny całość wstawiamy do lodówki.

MASA SEROWA

Wszystkie składniki na masę serową, oprócz sera miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ser z wiaderka i mieszamy tylko do czasu połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra – dół).
Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z kruchego ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 50 minut. Gdy sernik się upiecze, studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.

FRUŻELINA

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami (30 ml) zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.

Owoce podgrzewamy w rondelku razem z cukrem, posiekaną bazylią, do czasu, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną wymieszaną w wodzie, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorących owoców dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, studzimy.

Tężejącą frużeliną polewamy sernik i wstawiamy całość na 30 minut do lodówki. Przed podanie dekorujemy małymi listkami bazylii.

Smacznego!

Musztardowa inspiracja - FoodBoom

Kategorie

Z KUCHNINa Słodko

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą

pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Wiosenny serowy torcik bez pieczenia o smaku cytryny i kwiatów bzu

wiosenny-torcik-bez-pieczenia-o-smaku-cytryny-i-kwiatow-bzu

Komentarze

Konesso 2019-07-26 16:08:52

Sernik z musztardą? Takiego cuda jeszcze nie jedliśmy, ale wygląda kusząco!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-07-28 11:41:11

Warto spróbować, kto nie ryzykuje ten... nie je pysznego sernika 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.