Chrupiące grzanki z kremowym serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem. Świetny pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, śniadanie lub kolację

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, świeżymi figami, szpinakiem i delikatnym akcentem miodu to prawdziwa uczta smaków. To nie tylko pyszna przekąska, ale również pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich, dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią to eksplozja smaków i prawdziwe delicje dla podniebienia.


SKŁADNIKI

  • kromki pieczywa - chleb, bagietka lub ciabatta - około małych 12 kromek
  • 150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
  • 4 świeże figi
  • garść liści szpinaku
  • miód
  • orzechy włoskie
  • oliwa
  • ząbek czosnku

WYKONANIE

  1. Kromki pieczywa obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące.
  2. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu lub tosterze, wtedy oliwa skrapiamy upieczone grzanki.
  3. Czosnek przekrawamy na pół i nacieramy nim gorące grzanki
  4. Na grzanki nakładamy na przemian plasterki sera i świeżych fig, przekładamy listkami szpinaku.
  5. Grzanki polewamy miodem i posypujemy orzechami.

PORADY I CIEKAWOSTKI

  • To danie przypomina tradycyjną włoską bruschetę, czyli grzanki z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. To świetny sposób na przeniesienie włoskich smaków na własny stół.
  • Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
  • Eksperymentuj z proporcjami i dodatkami. Niektórzy lubią bardziej intensywny smak sera, inni preferują większą ilość miodu. Dopasuj potrawę do swoich własnych upodobań smakowych.
  • Wybierz kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku, aby nadać potrawie charakterystyczny włoski smak. Możesz użyć serów pleśniowych typu Roquefort, Gorgonzola,, Stilton, Bleu d'Auvergne, Cambozola lub Danablu.
  • Legenda głosi, że ponad tysiąc lat temu w okolicach Roquefort we Francji pewien pasterz usiadł w jaskini, aby zjeść chleb z owczym serem. Zanim wziął pierwszy kęs owce się czegoś przestraszyły i uciekły. Pasterz pobiegł w poszukiwaniu stada, pozostawiając w jaskini swój posiłek. Kilka miesięcy później wrócił do jaskini i znalazł swój mało atrakcyjny ser, na którym utworzyła się gruba warstwa pleśni. Bardzo głodny pasterz zaryzykował i zjadł spleśniały ser, który okazał się naprawdę pyszny. Dlaczego pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.  

Zobacz również

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

figi-jezyny-kindziuk-mozzarella-smaczna-i-szybka-salatka

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Komentarze

Kamila 2019-09-23 22:21:14

Uwielbiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:10

Też polubiłam, są pyszne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.