Ukryj menu

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

Ser Tete de Moin* - Głowa Mnicha - to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde "kłapnięcie" drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni :-)

Co jest ciekawe, jeśli już przebrniemy przez barierę zapachu i zdecydujemy się posmakować, będziemy pozytywnie zaskoczeni. Smak sera jest niepowtarzalny, orzechowo-owocowy i nie ma nic wspólnego z jego aromatem.

Niepowtarzalność tego sera, to również sposób jego krojenia. Służy do tego specjalne urządzenie "La Girolle" - deseczka z bolcem do nabicia sera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek.


SKŁADNIKI

Na 1 porcję:

2-3 rozetki sera Tete de Moin

5 liści sałaty rzymskiej mini

2 łyżki pestek granatu

1 łyżka prażonych płatków migdałów

Sos

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

sól, pieprz


WYKONANIE

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i układamy w pękatej szklance, posypujemy pestkami granatu, polewamy sosem.

Na koniec układamy rozetki sera i obsypujemy płatkami migdałów.

* W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo.

My ser kupujemy w Niemczech, w większych marketach.

W specjalistycznych serowych sklepach internetowych też jest w ofercie.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

salatka-z-buraczkiem-roszponka-olejem-lnianym-i-serowym-warkoczem

Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem

salata-frisee-z-goralskim-wedzonym-serkiem

Oscypek... scypek z karmelizowanym ananasem

oscypek-scypek-z-karmelizowanym-ananasem

Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty

salatka-z-lososiem-salsa-z-granatow-chili-i-miety

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.