Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie "oscypki" ale z mleka krowiego.
Jak zwał, tak zwał wszystkie smaczne są!
Nie wyobrażam sobie wizyty w Zakopanem bez degustacji tych unikatowych serów. W karczmach, restauracjach, a także na straganach na Krupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie będzie komponował się również z sałatą.

SKŁADNIKI
2 małe serki wędzone typu oscypek
2 łyżki pestek granatu
½ cebuli szalotki
1 łyżeczka oleju
Sos:
2 łyżki octu malinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Szalotkę kroimy na półksiężyce.
Sałatę, myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu.
Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę. Podajemy od razu, z ciepłym serem.
Smacznego
Zobacz również
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

Oscypek... scypek z karmelizowanym ananasem

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.