Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem. Pyszna sałatka z zielonej sałaty, scypka i owoców granatu
Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie "oscypki" ale z mleka krowiego.
Jak zwał, tak zwał wszystkie smaczne są!
Nie wyobrażam sobie wizyty w Zakopanem bez degustacji tych wyjątkowych serów. W karczmach, restauracjach, a także na straganach na Krupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie komponuje się również z sałatą.
SKŁADNIKI na jedną porcję
WYKONANIE
- Przygotowujemy sos do sałatki - mieszamy oliwę i ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szalotkę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki.
- Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i rozkładamy na talerzu.
- Dodajemy szalotkę, polewamy sosem i posypujemy pestkami granatu.
- Podsmażamy serek w całości lub w plastrach z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę.
- Podajemy od razu, kiedy ser jest gorący.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Sałatkę możesz przygotować z małych serków, wtedy fajnie serwować je w całości bo wyglądają bardzo efektownie.
- Większe wędzone sery przed smażeniem warto pokroić w plastry.
- Zamiast smażonego sera zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sałatkę, będzie równie pyszna.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.