Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką
SKŁADNIKI
rukola
2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek
gruszka
1 łyżka soku z cytryny - do skropienia gruszki
1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii)
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego)
½ łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzu.
Gruszkę myjemy, nie obieramy - kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała i wykładamy na rukolę.
Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na talerzu, na koniec posypujemy mixem z prażonych ziaren.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.