Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką

SKŁADNIKI
rukola
2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek
gruszka
1 łyżka soku z cytryny - do skropienia gruszki
1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii)
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego)
½ łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE
Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzu.
Gruszkę myjemy, nie obieramy - kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała i wykładamy na rukolę.
Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na talerzu, na koniec posypujemy mixem z prażonych ziaren.
Smacznego!
Zobacz również
Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.