Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin
Ser Tete de Moin* - Głowa Mnicha - to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde "kłapnięcie" drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni :-)
Co jest ciekawe, jeśli już przebrniemy przez barierę zapachu i zdecydujemy się posmakować, będziemy pozytywnie zaskoczeni. Smak sera jest niepowtarzalny, orzechowo-owocowy i nie ma nic wspólnego z jego aromatem.
Niepowtarzalność tego sera, to również sposób jego krojenia. Służy do tego specjalne urządzenie "La Girolle" - deseczka z bolcem do nabicia sera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek.
SKŁADNIKI
Na 1 porcję:
2-3 rozetki sera Tete de Moin
5 liści sałaty rzymskiej mini
2 łyżki pestek granatu
1 łyżka prażonych płatków migdałów
Sos
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz
WYKONANIE
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy.
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i układamy w pękatej szklance, posypujemy pestkami granatu, polewamy sosem.
Na koniec układamy rozetki sera i obsypujemy płatkami migdałów.
* W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo.
My ser kupujemy w Niemczech, w większych marketach.
W specjalistycznych serowych sklepach internetowych też jest w ofercie.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.