Oscypek, scypek, serek góralski... z karmelizowanym ananasem
Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.
SKŁADNIKI
200g świeżego ananasa
50g cukier trzcinowy
1 łyżka soku z limonki
otarta skórka z 1 limonki
listki mięty
2 plastry centymetrowe serka góralskiego typu oscypek
1 łyżka masła klarowanego
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/01/Obraz20-1-960x660.jpg)
WYKONANIE
Ananasa obieramy, kroimy na plastry, wycinamy twardy środek, dzielimy na małe kawałki.
Na patelnię wrzucamy cukier i dodajemy sok z limony, podgrzewamy tak długo, aż zacznie się karmelizować. Na rozgrzany karmel wrzucamy kawałki ananasa, delikatnie mieszamy. Ananas w trakcie podgrzewania puszcza sok - smażymy do momentu częściowej jego redukcji. Naszym celem jest uzyskanie owoców w syropie.
Serki góralskie obsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor.
Na talerz wykładamy smażone, gorące serki, na wierzchu kładziemy karmelizowanego ananasa, posypujemy otartą skórką z limonki i dekorujemy listkami mięty.
Śmiało możemy karmelizować całego ananasa, z odpowiednie proporcjonalną ilością cukru i soku z limony. Można go przechowywać kilka dni w lodówce i wykorzystywać do innych dań, np do owsianki.
Zobacz również
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin
![salatka-z-granatem-i-rozetkami-sera-tete-de-moin](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/01/Obraz23-960x660.jpg)
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem
![salatka-z-buraczkiem-roszponka-olejem-lnianym-i-serowym-warkoczem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/01/Obraz22-960x660.jpg)
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem
![grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/grzanki-figi-ser-blue-2-595x858.jpg)
Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...
![salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/słoik-wek-sałatka-komosa-feta-buraki-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.