Oscypek... scypek z karmelizowanym ananasem

Oscypek, scypek, serek góralski... z karmelizowanym ananasem

Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.

SKŁADNIKI

200g świeżego ananasa

50g cukier trzcinowy

1 łyżka soku z limonki

otarta skórka z 1 limonki

listki mięty

2 plastry centymetrowe serka góralskiego typu oscypek

1 łyżka masła klarowanego


WYKONANIE

Ananasa obieramy, kroimy na plastry, wycinamy twardy środek, dzielimy na małe kawałki.

Na patelnię wrzucamy cukier i dodajemy sok z limony, podgrzewamy tak długo, aż zacznie się karmelizować. Na rozgrzany karmel wrzucamy kawałki ananasa, delikatnie mieszamy. Ananas w trakcie podgrzewania puszcza sok - smażymy do momentu częściowej jego redukcji. Naszym celem jest uzyskanie owoców w syropie.

Serki góralskie obsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor.

Na talerz wykładamy smażone, gorące serki, na wierzchu kładziemy karmelizowanego ananasa, posypujemy otartą skórką z limonki i dekorujemy listkami mięty.

Śmiało możemy karmelizować całego ananasa, z odpowiednie proporcjonalną ilością cukru i soku z limony. Można go przechowywać kilka dni w lodówce i wykorzystywać do innych dań, np do owsianki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

salatka-z-granatem-i-rozetkami-sera-tete-de-moin

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

salatka-z-buraczkiem-roszponka-olejem-lnianym-i-serowym-warkoczem

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.