Oscypek, scypek, serek góralski... z karmelizowanym ananasem
Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.
SKŁADNIKI
200g świeżego ananasa
50g cukier trzcinowy
1 łyżka soku z limonki
otarta skórka z 1 limonki
listki mięty
2 plastry centymetrowe serka góralskiego typu oscypek
1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE
Ananasa obieramy, kroimy na plastry, wycinamy twardy środek, dzielimy na małe kawałki.
Na patelnię wrzucamy cukier i dodajemy sok z limony, podgrzewamy tak długo, aż zacznie się karmelizować. Na rozgrzany karmel wrzucamy kawałki ananasa, delikatnie mieszamy. Ananas w trakcie podgrzewania puszcza sok - smażymy do momentu częściowej jego redukcji. Naszym celem jest uzyskanie owoców w syropie.
Serki góralskie obsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor.
Na talerz wykładamy smażone, gorące serki, na wierzchu kładziemy karmelizowanego ananasa, posypujemy otartą skórką z limonki i dekorujemy listkami mięty.
Śmiało możemy karmelizować całego ananasa, z odpowiednie proporcjonalną ilością cukru i soku z limony. Można go przechowywać kilka dni w lodówce i wykorzystywać do innych dań, np do owsianki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.