Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem. Pomysł na danie z oscypkiem lub innym wędzonym serem
Sałatka z dodatkiem gotowych lub pieczonych buraków to pomysł na danie z wykorzystaniem zakopiańskiego oscypka. W tym przepisie obsmażyłam buraka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie na Krupówkach razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałam jej smak delikatnie winnym octem.
A dlaczego warkocz? Bo taki ładny!

SKŁADNIKI
Sos
WYKONANIE
- Buraka upiecz w temperaturze 200°C około 45min lub ugotuj w skórce do miękkości.
- Obierz buraka ze skóry i pokrój w cienkie plasterki (ok 3mm).
- Na patelnię wrzuć konfiturę z żurawiny, dodaj ocet winny, lekko podgrzej.
- Następnie dodaj plasterki buraków i wymieszaj je w konfiturze. Zdejmij z ognia.
- Na suchej patelni upraż lekko orzechy. Przesyp do miseczki.
- Na patelni po orzechach rozgrzej masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron.
- Wymieszaj składniki sosu.
- Na talerzu rozłóż umytą i wysuszoną roszponkę.
- Na roszponce układaj plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polej sosem.
- Na wierzch połóż warkocz lub inny wędzony i podsmażony ser.
- Sałatkę osyp podprażonymi orzechami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.