Ukryj menu

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem. Pomysł na danie z oscypkiem lub innym wędzonym serem

Sałatka z dodatkiem gotowych lub pieczonych buraków to pomysł na danie z wykorzystaniem zakopiańskiego oscypka. W tym przepisie obsmażyłam buraka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie na Krupówkach razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałam jej smak delikatnie winnym octem.

A dlaczego warkocz?  Bo taki ładny!


SKŁADNIKI

Sos

WYKONANIE

  1. Buraka upiecz w temperaturze 200°C około 45min lub ugotuj w skórce do miękkości.
  2. Obierz buraka ze skóry i pokrój w cienkie plasterki (ok 3mm).
  3. Na patelnię wrzuć konfiturę z żurawiny, dodaj ocet winny, lekko podgrzej.
  4. Następnie dodaj plasterki buraków i wymieszaj je w konfiturze. Zdejmij z ognia.
  5. Na suchej patelni upraż lekko orzechy. Przesyp do miseczki.
  6. Na patelni po orzechach rozgrzej masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron.
  7. Wymieszaj składniki sosu.
  8. Na talerzu rozłóż umytą i wysuszoną roszponkę.
  9. Na roszponce układaj plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polej sosem.
  10. Na wierzch połóż warkocz lub inny wędzony i podsmażony ser.
  11. Sałatkę osyp podprażonymi orzechami.

Zapisz

Zobacz również

Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

gravlax-w-buraczkach-marynowany-surowy-losos

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka

Gravlax - marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi

gravlax-marynowany-surowy-losos-z-buraczkami-i-wasabi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.