Suszone owoce, domowe jabłkowe chipsy. Pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do wody, herbaty lub wigilijnego kompotu z suszu
Chipsy z jabłek, smaczna i zdrowa przekąska. Do suszenia chipsów wykorzystałam suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które nie zostały potraktowane opryskiem.
SKŁADNIKI
- jabłka - ilość dowolna
- cynamon - dla tych co lubią
- suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów lub piekarnik
WYKONANIE
- Jabłka myjemy, owoc dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne, jabłek nie obieramy.
- Kroimy na cienkie księżyce, o grubości ok 3 mm.
- Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki.
- Część posypujemy cynamonem.
- Włączamy suszarkę i suszymy, co jakiś czas zamieniamy miejscami sitka, te z góry na dół i odwrotnie.
- Suszenie w piekarniku. Zaleca się używanie niskiej temperatury, ustawiamy więc temperaturę piekarnika na około 50-70°C.
- Układamy plasterki jabłek na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia, starając się aby owoce nie nachodziły na siebie.
- Umieszczamy blachę z jabłkami w nagrzanym piekarniku.
- Czas suszenia może wynosić od kilku godzin do kilkunastu godzin, w zależności od grubości plasterków, wilgotności jabłek i ustawień piekarnika.
- Okresowo sprawdzamy, czy jabłka są suche, obracając je co jakiś czas.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Po wysuszeniu, kiedy plasterki jabłek będą chrupkie, przechowujemy je w szczelnie zamkniętych słojach.
- Suszone jabłka możemy użyć do wigilijnego kompotu. Wystarczy dokupić parę wędzonych śliwek, dodać jabłka i inne owoce i mamy kompot z suszu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.