Konfitura z czerwonej cebuli - wyjątkowy smak na każdą okazję. Przetwory domowe, aromatyczna cebulowa konfitura z tymiankiem, doskonały dodatek do wielu potraw

Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, przy grillu, podczas imprezy, jak i w codziennym menu.

Usmażoną konfiturę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcesz przedłużyć jej trwałość lub przygotować większą ilość, warto słoiki z konfiturą poddać procesowi pasteryzacji.

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 - 4 łyżki octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru lub innego
  • suszony lub świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze półtalarki, szklimy na maśle zmieszanym z oliwa.
  2. Dodajemy cukier, szczyptę soli i tymianku, mieszamy i chwilę smażymy.
  3. Dolewamy ocet i wino.
  4. Gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż płyny odparują.
  5. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
  • Ser i krakersy - podaj konfiturę z czerwonej cebuli, jako dodatek do deski serów. Jest to świetna propozycja, która sprawdzi się na przyjęciach czy imprezach.
  • Kanapki i tosty - dodaj konfiturę do kanapek, tostów lub grzanek. Doskonale komponuje się oprócz serów z wędlinami, a także pieczonym mięsem.
  • Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do mięsnych dań głównych. Możesz ją dodać do sosu do duszonych mięs czy jako dodatek do pieczonego kurczaka.
  • Dodaj konfiturę z czerwonej cebuli do hamburgerów, wspaniale uzupełnieni smaku mięsa i pozostałych dodatków.
  • Konfitura z czerwonej cebuli różne to również świetny dodatek do różnych rodzajów sałatek. Spróbuj ją dodać do sałatki z rukoli, sera koziego i orzechów.
  • Podpiecz ser  camembert lub brie w piekarniku i podawaj z konfiturą z czerwonej cebuli. To pyszna przekąska.
  • Konfitura świetnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi.
  • Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do grillowanych innych warzyw, takich jak bakłażany, cukinia czy papryka.
  • Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli z tymiankiem zaczerpnąłem z książki Lidii Bawolskiej Kuchnia pełna warzyw. Ilość cukru i przypraw wg własnego smaku, polecam próbować i eksperymentować.

Zobacz również

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.