Konfitura z czerwonej cebuli - wyjątkowy smak na każdą okazję. Przetwory domowe, aromatyczna cebulowa konfitura z tymiankiem, doskonały dodatek do wielu potraw
Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, przy grillu, podczas imprezy, jak i w codziennym menu.
Usmażoną konfiturę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcesz przedłużyć jej trwałość lub przygotować większą ilość, warto słoiki z konfiturą poddać procesowi pasteryzacji.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Cebulę obieramy i kroimy w grubsze półtalarki, szklimy na maśle zmieszanym z oliwa.
- Dodajemy cukier, szczyptę soli i tymianku, mieszamy i chwilę smażymy.
- Dolewamy ocet i wino.
- Gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż płyny odparują.
- Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
- Ser i krakersy - podaj konfiturę z czerwonej cebuli, jako dodatek do deski serów. Jest to świetna propozycja, która sprawdzi się na przyjęciach czy imprezach.
- Kanapki i tosty - dodaj konfiturę do kanapek, tostów lub grzanek. Doskonale komponuje się oprócz serów z wędlinami, a także pieczonym mięsem.
- Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do mięsnych dań głównych. Możesz ją dodać do sosu do duszonych mięs czy jako dodatek do pieczonego kurczaka.
- Dodaj konfiturę z czerwonej cebuli do hamburgerów, wspaniale uzupełnieni smaku mięsa i pozostałych dodatków.
- Konfitura z czerwonej cebuli różne to również świetny dodatek do różnych rodzajów sałatek. Spróbuj ją dodać do sałatki z rukoli, sera koziego i orzechów.
- Podpiecz ser camembert lub brie w piekarniku i podawaj z konfiturą z czerwonej cebuli. To pyszna przekąska.
- Konfitura świetnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi.
- Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do grillowanych innych warzyw, takich jak bakłażany, cukinia czy papryka.
- Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli z tymiankiem zaczerpnąłem z książki Lidii Bawolskiej Kuchnia pełna warzyw. Ilość cukru i przypraw wg własnego smaku, polecam próbować i eksperymentować.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.