Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Konfitura z czerwonej cebuli - wyjątkowy smak na każdą okazję. Przetwory domowe, aromatyczna cebulowa konfitura z tymiankiem, doskonały dodatek do wielu potraw

Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, przy grillu, podczas imprezy, jak i w codziennym menu.

Usmażoną konfiturę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcesz przedłużyć jej trwałość lub przygotować większą ilość, warto słoiki z konfiturą poddać procesowi pasteryzacji.

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze półtalarki, szklimy na maśle zmieszanym z oliwa.
  2. Dodajemy cukier, szczyptę soli i tymianku, mieszamy i chwilę smażymy.
  3. Dolewamy ocet i wino.
  4. Gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż płyny odparują.
  5. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
  • Ser i krakersy - podaj konfiturę z czerwonej cebuli, jako dodatek do deski serów. Jest to świetna propozycja, która sprawdzi się na przyjęciach czy imprezach.
  • Kanapki i tosty - dodaj konfiturę do kanapek, tostów lub grzanek. Doskonale komponuje się oprócz serów z wędlinami, a także pieczonym mięsem.
  • Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do mięsnych dań głównych. Możesz ją dodać do sosu do duszonych mięs czy jako dodatek do pieczonego kurczaka.
  • Dodaj konfiturę z czerwonej cebuli do hamburgerów, wspaniale uzupełnieni smaku mięsa i pozostałych dodatków.
  • Konfitura z czerwonej cebuli różne to również świetny dodatek do różnych rodzajów sałatek. Spróbuj ją dodać do sałatki z rukoli, sera koziego i orzechów.
  • Podpiecz ser  camembert lub brie w piekarniku i podawaj z konfiturą z czerwonej cebuli. To pyszna przekąska.
  • Konfitura świetnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi.
  • Konfitura z czerwonej cebuli świetnie pasuje do grillowanych innych warzyw, takich jak bakłażany, cukinia czy papryka.
  • Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli z tymiankiem zaczerpnąłem z książki Lidii Bawolskiej Kuchnia pełna warzyw. Ilość cukru i przypraw wg własnego smaku, polecam próbować i eksperymentować.

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.