Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Domowa nalewka z aronii - aroniówka bez gotowania

Nalewka z aronii. Aroniówka - przepis na pyszną nalewkę z aronii bez gotowania. Domowe przetwory i nalewki o wyjątkowym smaku i aromacie

Jakie właściwości zdrowotne ma aronia i dlaczego warto przygotować z niej nalewkę?

"Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty - ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!".

Ponoć nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę "Aronia super owoc" - Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub, z której pochodzi powyższy cytat.

Jak długo powinna leżakować nalewka z aronii, aby osiągnęła pełnię smaku?

Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru.

Domowa nalewka z aronii - aroniówka bez gotowania

SKŁADNIKI

I Etap

II Etap

WYKONANIE

I Etap

  1. Przemrożone owoce aronii wsyp do gąsiora, dodaj wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier.
  2. Całość zalej alkoholem 70%, gąsior szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, często mieszając.
  3. Po tym czasie aroniowy nalew zlej do osobnego naczynia, szczelnie zamknij.

II Etap

  1. Pozostałe w gąsiorku owoce aronii ponownie zalej, tym razem wódką 40% i  odstaw na 2 tygodnie, często mieszając.
  2. Po tym czasie powstały alkohol z owoców połącz z wcześniej przygotowanym nalewem aroniowym.
  3. Całość odstaw na minimum 6 miesięcy  w ciepłe i ocienione miejsce.
  4. Nalewkę przecedź, przefiltruj lub ściągnij rurką znad osadu i przelej do butelek. 
  5. Nalewka powinna poleżakować minimum 6 miesięcy.

PORADY

  • Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach.
  • Przemrażanie owoców aronii jest kluczowe, aby pozbyć się goryczki, która może wpłynąć na smak nalewki. Warto przemrozić owoce przynajmniej na kilka dni przed rozpoczęciem procesu.
  • U mnie często ptaki są szybsze niż pierwsze przymrozki, dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i mrożę (minimum 24 godziny).
  • Cierpliwość jest kluczowa. Im dłużej nalewka leżakuje, tym głębszy i bardziej złożony staje się jej smak. Zaleca się, aby leżakowała co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej nawet dłużej.

Kategorie

Nalewki

Zobacz również

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato

Komentarze

Jan 2023-08-24 16:42:03

Po czym poznać że aronia już dojżała?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-25 10:39:47

Marny ze mnie ogrodnik i aż tak dobrze się na tym nie znam, ale mam kilka krzaczków aronii. Zbieram owoce kiedy są już dobrze wybarwione na mocny ciemny kolor, kiedy w smaku czuć już słodycz i kiedy owoce zaczynają opadać na ziemię.

Odpowiedz

Tadeysz 2023-09-23 14:46:23

Robię dopiero 3 raz, pierwszy gotowałem i owoce wyrzucałem /szkoda/, drugi raz zalałem spirytusem, odcedziłem zasypałem cukrem, wymieszałem wszystko dodajac wody, a z wroni zrobiłem dżem -pychota tylko dla dorosłych.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-09-23 17:28:13

Taki dżem to rarytas 🙂 ...dla dorosłych oczywiście 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.