ŚLEDŹ W OLEJU, ŚLIWKI  SUSZONE, ORZECHY WŁOSKIE I LIMONKA

Już po świętach, wszyscy przejedzeni... a lada dzień Sylwester :-) Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi.  Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie :-)


Składniki

6 sztuk płatów śledziowych solonych

10 sztuk śliwki kalifornijskiej

1 limona

20g orzechów włoskich

2 szalotki

pieprz kolorowy mielony

olej


Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce.  Po wymoczeniu, odsączamy  i  kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm.

Szalotkę obieramy i  kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy.

Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno.

Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy,  naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.

Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki.

Zapisz

Zobacz również

Śledzie po kaszubsku z chili

sledz-po-kaszubsku-z-chili

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.