Śledzie po kaszubsku z chili

Śledź po kaszubsku z chili

Składniki

500 g solonych płatów śledziowych

500  g cebuli

5 łyżek oleju

2 łyżki cukru

5 łyżek octu winnego  białego + 1 łyżka do moczenia śledzi

200 g koncentratu pomidorowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta soli

2 łyżki ziaren gorczycy

szczypta ostrej suszonej papryczki chili lub tyle ile lubimy

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie  z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na noc. Po odsączeniu  osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cebulę kroimy w piórka  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając, aż się lekko zeszkli. Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze około 1 – 2 minuty.  Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy,  ziele angielskie, liście laurowe,  chili  do smaku, mieszamy i krótko przesmażamy.  Na koniec dodajemy ziarna gorczycy, lekko solimy (zależy od słoności śledzi), mieszamy i studzimy.

Wysuszonego śledzia kroimy na 1 – 2 cm paski i dodajemy do zimnego sosu, mieszamy, przekładamy do miski, następnie do lodówki.

*** Śledź nie jest z puszki! Puszkę wykorzystałam do  prezentacji dania 😉

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.