
W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość... PACHNOTKA.
Pierwsza reakcja?
Doniczka w łapki i wąchamy!
Skoro pachnotka, to ma pachnieć - no i pachnie!
Jak pachnie pachnotka?
Tu pojawia się zagwozdka, jak to opisać?
Pachnie... trochę miętą, trochę rozmarynem, trochę oregano... pachnie bardzo ziołowo, tak naprawdę trudno określić jej konkretny aromat.
Pięknie pachnie, pięknie wygląda, to czemu nie zabrać jej do domu?
I stała tak roślinka przez całe święta wielkanocne na parapecie, podlewana, głaskana, aż przyszedł dzień, kiedy jej aromatyczne listki wzbogaciły smak sałatki. I warto było! Dodatek pachnotki sprawił, że banalna sałatka stała się niebanalna - intrygująco aromatyczna, po porostu pyszna!
Składniki - proporcje dla 2 osób
Warstwy
6-8 sztuk pomidorków koktajlowych - pokrojonych na ćwiartki
1-2 sztuki sałaty rzymskiej mini - posiekanej
200g ugotowanej ciecierzycy
1 szalotka - pokrojona w piórka
12 sztuk jaj przepiórczych - ugotowanych na twardo i przekrojonych na pół
Dekoracja
Pachnotka - spora garść liści
Sos
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warstwy sałatki układamy w podanej powyżej kolejności - najlepiej prezentują się w przezroczystej misce. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy ułożoną warstwowo sałatkę.
Całość obsypujemy pokrojonymi w cienkie paski listkami pachnotki.
Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji.
Tagi
śniadaniekolacjakarnawałprzekąskasałatkaolejpomidorysałatajajamiódprzepisy wegetariańskieciecierzycapachnotkaocet jabłkowyolej lnianyjaja przepiórczeprzepis na szybką sałatkęZobacz również
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.