Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi. Warstwowa sałatka z dodatkiem pachnotki lub szpinaku baby.
Jak pachnie pachnotka? Pachnie trochę miętą, trochę rozmarynem, trochę oregano... pachnie bardzo ziołowo, tak naprawdę trudno mi określić jej aromat.
Dodatek pachnotki sprawił, że banalna sałatka stała się niebanalna - intrygująco aromatyczna, po porostu pyszna!
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 10 pomidorków koktajlowych - pokrojonych na ćwiartki
- 1 - 2 główki sałaty rzymskiej mini - posiekanej
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 szalotka - pokrojona w piórka
- 12 przepiórczych jaj - ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na pół
- liście pachnotki - spora garść lub liście szpinaku baby
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz do smaku
WYKONANIE
- W misce, najlepiej przezroczystej układamy warstwy sałatki w kolejności: pomidorki, sałata, ciecierzyca szalotka i jaja.
- Całość posypujemy pokrojonymi w cienkie paski listkami pachnotki.
- Kilka całych listów pachnotki zostawiamy do dekoracji.
- Z oleju, octu i miodu przygotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sosem polewamy sałatkę.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.