Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie "oscypki" ale z mleka krowiego.

Jak zwał, tak zwał wszystkie smaczne są!

Nie wyobrażam sobie wizyty w Zakopanem bez degustacji tych unikatowych serów. W karczmach, restauracjach, a także na straganach na Krupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie będzie komponował się również z sałatą.


Składniki

2 małe serki wędzone typu oscypek

2 łyżki pestek granatu

½ cebuli szalotki

1 łyżeczka oleju

Sos:

2 łyżki octu malinowego

 1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku


Wykonanie

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Szalotkę kroimy na półksiężyce.

Sałatę, myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu.

Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę.  Podajemy od razu, z ciepłym serem.

Smacznego

Zapisz

Zobacz również

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

salatka-z-granatem-i-rozetkami-sera-tete-de-moin

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

salatka-z-buraczkiem-roszponka-olejem-lnianym-i-serowym-warkoczem

Oscypek... scypek z karmelizowanym ananasem

oscypek-scypek-z-karmelizowanym-ananasem

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.