Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem

Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty - suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle - "peruwiańskiego drzewa pieprzowego". Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny.

Ciasteczka z  czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę.


SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g czerwonego pieprzu ziarnistego
  • 1 jajko

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 25 g  masła
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji

WYKONANIE

  1. Ziarna czerwonego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
  2. Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z krupczatką.
  3. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i rozdrobniony pieprz czerwony.
  4. Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw mokry piasek.
  5. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
  6. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
  8. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
  9. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec.
  10. Przygotowujemy polewę - czekoladę siekamy, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą).
  11. Dodajemy do czekolady masło i mleko, mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji.
  12. Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie i dekorujemy ziarnkiem czerwonego pieprzu.

Zap

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka

babeczki-czekoladowe-z-buraczkiem-mascarpone-i-pudrem-z-buraka

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Komentarze

Sarna 2017-02-06 09:12:43

piękne są !! 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-02-06 10:56:10

Dziękujemu 🙂

Odpowiedz

Iza 2018-02-14 12:55:49

nie stracą smaku jak zrobię je bez pieprzu?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-15 12:30:35

Nie stracą 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.