Jak ugotować kaszę jaglaną
Kasza jaglana z olejem kokosowym lub masłem klarowanym (masło ghee) i kardamonem
![kasza jaglana z kardamonem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/5X9A2697-595x892.webp)
SKŁADNIKI
- 250 g suchej kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 2 łyżki oleju kokosowego lub 1 łyżka klarownego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
WYKONANIE
- Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odkładamy na 10 minut, żeby lekko ociekła z wody.
- W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego lub 1 łyżkę klarowanego masła, dodajemy kardamon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy, intensywnie mieszając.
- Dolewamy ostrożnie wodę i gotujemy na średnim ogniu, cały czas obserwując. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, a na powierzchni pojawią się charakterystyczne dziurki, podobne do małych kraterów, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny. Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki temu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
- Tak ugotowaną kaszę przechowujemy w lodówce i przez kilka dni możemy z niej przygotowywać zarówno dania na słono, jak i na słodko.
Zobacz również
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...
![domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Granona-z-kakao-olejem-kokosowy-miodem-595x858.jpg)
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki
![budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Budyń-z-kaszy-jaglanej-z-mangi-i-kiwi-595x850.jpg)
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi
![ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1359-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.