Przepis na ciasteczka pochodzi ze starego zeszytu pewnej Pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie.

Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście...

Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta .

SKŁADNIKI

500g mąki

80g cukru pudru

2 żółtka

250g masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki cynamonu

2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo do posypania:

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE

Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło możemy zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw „mokry piasek”.

Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii, wodę i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut.

Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

Zobacz również

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka

Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

waniliowe-kruche-ciasteczka-budyniowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.