Gotowanie warzyw nie zawsze niszczy zawartych w nich witamin.
Ponoć w marchewce podczas gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm.
A beta karoten to eliksir dla skóry, zwany również eliksirem młodości!
Zima dla naszej skóry jest bezlitosna… Dlatego wiosną oprócz promieni słonecznych i kosmetyków upiększających potrzebujemy dodatkowego, wewnętrznego wsparcia!
Nam już więcej argumentów nie potrzeba…
W takim razie do dzieła!
Składniki
1kg marchwi
1l wody
sok z 1/2 limonki
165ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
2 szalotki
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
Do dekoracji
świeże listki kolendry
1 łyżka śmietany 18% na porcję
Wykonanie
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną szalotkę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, obrany czosnek zgniatamy.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut. Dorzucamy do marchewki szalotki, czosnek i imbir, całość minutę mieszamy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy.
Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.
Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i świeżą kolendrą.
Smacznego!