Domowe nalewki - nalewka z kwiatów dzikiego czarnego bzu. Hyćka, czarny dziki bez. Aromatyczna i prosta w przygotowaniu, nalewka z kwiatów hyćki
Jak w prosty sposób przygotować nalewkę z kwiatów czarnego bzu?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest delikatna, lekko kwiatowa i bardzo łatwa do zrobienia w domu. Kwiaty najlepiej zbierać w pełni kwitnienia - w suchy, słoneczny dzień, z dala od dróg i zanieczyszczeń. Ścinamy je nożyczkami, delikatnie, nie ogołacając całego krzewu, by zostawić część kwiatów na owoce.
Co zrobić z kwiatów hyćki oprócz nalewki?
Część zebranych baldachów możesz przeznaczyć na syrop z hyćki i potem lemoniadę, która świetnie sprawdzi się latem. Z pozostałych przygotuj nalewkę, wystarczy zalać kwiaty alkoholem, dodać cytrynę, miód lub cukier i odstawić do maceracji. To prosty sposób, by zachować aromat hyćki na dłużej i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- W garnku zagotowuj wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia, ostudź.
- Kwiaty czarnego bzu układaj warstwami w szerokim, najlepiej szklanym naczyniu, przekładając je cienkimi plastrami cytryny (i opcjonalnie skórką, jeżeli pozbywasz się białego albedo).
- Całość zalej ostudzonym syropem przygotowanym z wody i cukru (lub miodu), tak aby dokładnie przykrył kwiaty.
- Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na maksymalnie 5 - 7 dni.
- Raz dziennie delikatnie przemieszaj zawartość naczynia, by składniki równomiernie się macerowały. Przy okazji warto sprawdzać, czy nie pojawiają się oznaki fermentacji - nie jest ona pożądana w tym przepisie.
- Po 4 -7 dniach sok przelej przez sito wyłożone gazą, pozostałości zawiń w gazę i wyciśnij wszystkie soki.
- Do soku dolej 1 l alkoholu, przelej do gąsiorka, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
- Po upływie 4 tygodni, nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.
- Czas oczekiwania jest trudny do określenia, wstępna degustacja wskazana jest już przy przelewaniu, filtrowaniu, odcedzaniu.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Ile cukru dodać do nalewki z kwiatów czarnego bzu?
W większości przepisów, które znalazłam do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. Jeśli jednak wolisz mniej słodkie trunki, bez obaw możesz tę ilość zmniejszyć. W moim domu używamy mniej cukru, dzięki czemu smak kwiatów i cytrusów jest bardziej wyczuwalny. Jeśli lubisz klasyczną, słodką wersję, dodaj cukru według własnego gustu.
Jak przygotować cytrynę do nalewki, żeby nie była gorzka?
Cytrynę możesz dodać w całości - w plastrach ze skórką - jeśli jej skórka jest cienka. Gdy jednak trafi Ci się owoc z grubą skórą i grubym białym albedo, warto postąpić inaczej. Najpierw cienko obierz tylko żółtą skórkę (bez białej warstwy), potem usuń albedo, a do nalewki dodaj same plastry cytryny i cienko obraną skórkę. Dzięki temu unikniesz charakterystycznej goryczki.
Jak rozcieńczyć spirytus, żeby uzyskać 70% alkohol?
Aby uzyskać 1 litr alkoholu o mocy około 70%, wystarczy 750 ml spirytusu 95% uzupełnić przegotowaną, ostudzoną wodą do litra. Taki rozcieńczony spirytus doskonale nadaje się jako baza do domowych nalewek, w tym tej z kwiatów czarnego bzu. Zawsze używaj wody dobrej jakości, przefiltrowanej lub źródlanej.
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-05-22 13:10:42
My w przypadku nalewki z ananasem dodajemy nieco więcej cukru, ale też wersja, którą przygotowujemy jest bardziej "procentowa" :D
Odpowiedz
Jswm 2018-05-24 10:42:38
czy syrop powinien przykryć kwiaty? bo u mnie sięga do 1/3 wysokości naczynia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-24 11:00:51
🤔🤔🤔 może to kwestia wielkości baldachów kwiatowych? Do tej nalewki użyliśmy niby dużych... były przykryte ...
Odpowiedz
Bogdan 2022-06-07 22:09:05
A jak pilnować, żeby nie doszło do fermentacji nastawu? Ma ktoś jakiś pomysł?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-08 10:26:17
Najlepsza i najprostsza będzie codzienna kontrola organoleptyczna 🙂
Odpowiedz
Aga 2023-06-16 18:24:39
po czym poznam, że sfermentowało, czy po pianie...?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-06-17 17:17:55
Myślę, że po lekko winnym zapachu, ale "pracująca" piana też może oznaczać proces fermentacji
Odpowiedz
Agnieszka 2023-06-17 18:16:10
czyli do wywalenia:(((
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-06-18 18:23:28
Jeżeli fermentuje, nie ma pleśni to może ocet z tego wyjdzie?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.