Leśny mech, runo leśne... z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki. Szpinakowe ciasto ricottą i owocami
Leśnym mech, runo leśne , tureckie ciasto ze szpinakiem, to nic innego, jak zielone ciasto z dodatkiem liści szpinaku. Ile nazw, tyle różnych przepisów, ile gospodyń, tyle wariacji w temacie zielonego ciasta.
Po analizie różnych przepisów, przygotowałam swoją wersję. Do ciasta wykorzystałam świeży szpinak, krem przygotowałam z ricotty i śmietanki, wierzch przyozdobiłam mrożonymi owocami malin, jeżyn i borówki amerykańskiej.
To bardzo uniwersalne ciasto i można je modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. Możemy przygotować krem na tylko bazie śmietanki lub krem budyniowy, jedną warstwę możemy zastąpić galaretką z owocami. Przy wyborze owoców możemy kierować się sezonowością, pasują tu prawie wszystkie owoce.
Po przekrojeniu ciasto możemy dekorować, jak tort. Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Świetnym pomysłem jest też dekonstrukcja ciasta i przygotowanie deserów w słoiku
SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 250 g świeżych liści szpinaku
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z 1/2 limonki
Poncz
- 150 ml gorącej wody
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)
Krem
- 400 ml śmietanki 30%
- 500 g ricotty
- 150 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
Owoce
- Owoce leśne - ilość według uznania, tyle ile lubimy -
- maliny, jeżyny, borówki (mrożone lub świeże)
WYKONANIE
- Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
- Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
- Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
- Dodajemy otarta skórkę z limonki.
- Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
- Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
- Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
- Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
PORADY I OPISY
- Możemy trochę zielonej kruszonki zostawić i wykorzystać ją do przygotowania deserów w szklankach, np. Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem... albo Leśny mech w słoiku
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.