Nalewka żurawinowa lub z borówki brusznicy - domowe przetwory

Owoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C.
W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele.



Sok i wyciąg z owoców stosuje się między innymi w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi.

Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i ... nie rozmrażamy!

Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki.

SKŁADNIKI

I ETAP

  • 1 kg żurawiny lub borówek brusznicy
  • 1 l alkoholu 70%

II ETAP

  • 300 ml wody
  • 300 ml cukru

WYKONANIE

I ETAP

  1. Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę.
  2. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa.
  3. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy.
  4. Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia.

II ETAP

  1. Po miesiącu zlewamy nalewkę przez wyłożone gazą sito.
  2. Przygotowujemy syrop - zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, studzimy.
  3. Przestudzony syrop łączymy z przefiltrowaną nalewką, rozlewamy do butelek.
  4. Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
  5. Im dłużej będzie leżakowała, tym jej smak i kolor będą nabierały mocy zacnego trunku. Ta reguła dotyczy praktycznie każdej nalewki, ale warto o niej pamiętać.

Zobacz również

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.