Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości?
Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ?
A może bakłażan to owoc?
Za dużo pytań… zanim znajdziemy odpowiedzi, możemy w kilka chwil przyrządzić roladki z bakłażana.
Roladki z grillowanego bakłażana to pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę.
Bakłażana możemy również obsmażyć na zwykłej patelni.
Ilość majonezu w przepisie zależy od soczystości tuńczyka i konsystencji, jaką uzyskamy po rozgnieceniu ciecierzycy.
Składniki
1 bakłażan
1 puszka tuńczyka w sosie własnym – około 160 g
1 puszka cieciorki – 265 g po odsączeniu zalewy
1 szalotka drobno posiekana
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
1-2 łyżki majonezu
garść posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
oliwa do smarowania bakłażana
Wykonanie
Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry, posypujemy solą, odstawiamy.
Odsączoną cieciorkę rozgniatamy widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekana szalotkę, bazylię, paprykę, majonez. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Odkładamy na talerz, studzimy i każdy plaster smarujemy przygotowanym farszem tuńczykowym. Delikatnie zawijamy, nie za ciasno i spinamy wykałaczką.
Całość możemy dodatkowo skropić oliwą, octem balsamicznym, obsypać solą, pieprzem czy listkami bazylii.
Smacznego!
Ależ pomysłowe! Polecam wrzucenie przepisu na konkurs tuńczyka princes, jest oryginalny, może uda się coś wygrać 🙂
😉
Ja też wzięłam udział, ale jak widzę takie oryginalne pyszności na blogach, to myślę że mam małą szansę.
🙂 … spokojnie, ten przepis, nie bierze udziału w owym konkursie (brał wcześniej w innym i … wygrał 😉 )