Pomysł na pyszny obiad - ciecierzyca w pomidorach, ser halloumi i makaronowa dynia

Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko pozory.  Kiedy weźmiemy do ręki widelec i dobierzemy się do miąższu zaczną dziać się cuda. Miąższ będzie rozdzielał się na włókna przypominające … makaron!


W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi.

Ser halloumi to świetny komponuje się również z sałatkami, polecam sałatkę z makaronem ryżowym, makaronem z cukinii, pomidorkami i halloumi

Składniki

MAKARON DYNIOWY

1 dynia makaronowa

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

SOS

1 duża cebula

1 czerwona papryka słodka

1 ząbek czosnku

1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml) lub pomidory krojone z puszki

1 puszka ugotowanej ciecierzycy

przyprawy - kumin rzymski, papryka wędzona w proszku, chili, pieprz, sól

1 łyżka oliwy

łyżka masła

DOTATKOWO

200 g sera halloumi

1 łyżeczka oleju

Wykonanie

SOS

W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i posiekany czosnek, smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy passatę lub pomidory, 1/3 ciecierzycy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy gorącą wodą. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i całość miksujemy ( nie za mocno, tak aby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję). Dodajemy pozostałą ciecierzycę, gotujemy  5 - 10 minut i w razie konieczności doprawiamy.

MAKARON DYNIOWY

Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.  Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości.  Po upieczeniu widelcem skrobiemy miąższ, tak aby uzyskać  charakterystyczny makaron.

HALLOUMI

Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

wegetarianski-tadzin-tagine-tajine-tazin-dyniowo-cieciorkowo

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi

Serowy placek z dynią, porem i fetą

serowy-placek-z-dynia-porem-i-feta

Komentarze

Pankoszyk 2017-11-14 16:07:23

Wybornie to wygląda, super

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-11-16 21:09:19

Dziękujemy i zapewniamy, że smakuje jeszcze lepiej 😂😂😂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.