Pomysł na obiad: tadżin z dyni, ciecierzycy, pomidorów i moreli. Pyszne, wegetariańskie i pełne orientalnych smaków jednogarnkowe danie.
Tadżin (tagine, tażin, tajine), co to jest? Czy jest to garnek, czy danie? Okazuje się, że i to, i to...
Tadżin to garnek z pokrywką w kształcie stożka, a potrawa przygotowywana w tym garnku ma taką samą nazwę. W marokańskiej tradycji garnki tadżin wykonywane są głównie z nieszkliwionej gliny i służą do długiego gotowania potraw na wolnym ogniu.
Przepis na ten tażin - jak pisze w swojej książce "Sirocco" Sabrina Ghayour - to "prawdziwy hit", i ja się z tym zgadzam! Jest to pyszne, wegetariańskie, pełne orientalnych smaków danie, które zagości w mojej kuchni na dłużej.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy.
- Dodajemy kumin, cynamon, i kurkumę, mieszamy, smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy dynię, mieszamy.
- Do dyni dodajemy harissę, miód i pomidory z puszki.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cieciorkę razem z zalewą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (około 30- 45 minut) pod przykryciem, do czasu, aż dynia będzie ugotowana.
- W razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
- Suszone morele zalewamy na 15 minut wodą i przepłukujemy na sitku, następnie kroimy w paski.
- Dodajemy do tadżina morele i kiszoną cytrynę (lub sok z cytryny), próbujemy, doprawiamy do smaku i jeszcze 15 minut gotujemy.
- Serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
*Inspiracja - "Sirocco" Sabrina Ghayour
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.