Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

Pomysł na obiad: tadżin z dyni, ciecierzycy, pomidorów i moreli. Pyszne, wegetariańskie i pełne orientalnych smaków jednogarnkowe danie.

Tadżin (tagine, tażin, tajine), co to jest? Czy jest to garnek, czy danie? Okazuje się, że i to, i to...

Tadżin to garnek z pokrywką w kształcie stożka, a potrawa przygotowywana w tym garnku ma taką samą nazwę. W marokańskiej tradycji garnki tadżin wykonywane są głównie z nieszkliwionej gliny i służą do długiego gotowania potraw na wolnym ogniu.


Przepis na ten tażin - jak pisze w swojej książce "Sirocco" Sabrina Ghayour  -  to "prawdziwy hit",  i ja się z tym zgadzam! Jest to pyszne, wegetariańskie, pełne orientalnych smaków danie, które zagości w mojej kuchni na dłużej.


SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 puszka cieciorki, razem z zalewą
  • 200 g suszonych moreli
  • 1/4 kiszonej cytryny (przepis na kiszone cytryny) lub sok z cytryny (do smaku)
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 - 2 łyżeczki harissy
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • garść natki pietruszki lub kolendry

WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy.
  2. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy.
  3. Dodajemy kumin, cynamon, i kurkumę, mieszamy, smażymy kilka minut.
  4. Następnie dodajemy dynię, mieszamy.
  5. Do dyni dodajemy harissę, miód i pomidory z puszki.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cieciorkę razem z zalewą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (około 30- 45 minut) pod przykryciem, do czasu, aż dynia będzie ugotowana.
  7. W razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
  8. Suszone morele zalewamy na 15 minut wodą i przepłukujemy na sitku, następnie kroimy w paski.
  9. Dodajemy do tadżina morele i kiszoną cytrynę (lub sok z cytryny), próbujemy, doprawiamy do smaku i jeszcze 15 minut gotujemy.
  10. Serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

*Inspiracja - "Sirocco" Sabrina Ghayour

Tajine (Tadżin) Revol – TGhome - współpraca

Zobacz również

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi

dynia-makaronowa-z-sosem-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-smazonym-serem-halloumi

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.