
Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek do potraw.
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?
Najczęściej kiszone cytryny dodaję do tagine (tażin,tadżin, tajine ), wyjątkowo poprawiają smak gulaszu mięsnego, jak i wegetariańskiego. Dodaje bardzo małe ilości, dosłownie kawałek, gdyż kiszone cytryny są bardzo aromatyczne i charakterystyczne w smaku.

Składniki
6 cytryn
sok z około 6 cytryn
6 łyżek soli morskiej
3 gałązki rozmarynu
3 - 6 plasterków świeżej chili (wg uznania)
oliwa z oliwek

Wykonanie
Cytryny starannie szorujemy (możemy dodatkowo wyparzyć), nacinamy z góry na krzyż, ale nie przecinamy do końca. Każdą cytrynę faszerujemy 1 łyżką soli morskiej i układamy ciasno w wyparzonym słoiku. Dodajemy rozmaryn i chili, całość zalewamy sokiem z cytryny, tak aby owoce były przykryte płynem. Słoik zakręcamy i dostawiamy na około 3 tygodnie. Po tym czasie, cytryny przechowujemy w lodówce. Możemy po ukiszeniu dodatkowo cytryny zakonserwować, zalewając łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Tagi
kiszonkicytrynychilirozmaryndomowe kiszonkifermentacjakuchnie światadzika fermentacjasok z cytrynyweckkiszone cytrynysóltaginetadżintażinZobacz również
Kiszona kalarepa z burakiem

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

Ogórki kiszone. Tradycyjny, prosty przepis.

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.