Domowe przetwory - kiszonki. Cytryny kiszone w morskiej soli z dodatkiem rozmarynu i chili
Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek do potraw.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/kiszone-cytryny-z-rozmarynem-i-chili-2-595x858.jpg)
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?
Kiszone cytryny nadają potrawom świeży cytrusowy smak i aromat. Najczęściej dodaję je do tagine (tażin,tadżin, tajine ), wyjątkowo poprawiają smak gulaszu mięsnego, jak i wegetariańskiego. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, dressingów, a nawet do deserów. Zwykle dodaję je z umiarem, dosłownie kawałek, gdyż kiszone cytryny są bardzo aromatyczne i charakterystyczne w smaku.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/5X9A0514-595x892.jpg)
SKŁADNIKI
- 6 cytryn
- sok z około 6 cytryn
- 6 łyżek soli morskiej
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 - 6 plasterków świeżej chili (wg uznania)
- oliwa z oliwek
WYKONANIE
- Cytryny starannie szorujemy (możemy dodatkowo wyparzyć), nacinamy z góry na krzyż, ale nie przecinamy do końca.
- Każdą cytrynę faszerujemy 1 łyżką soli morskiej i układamy ciasno w wyparzonym słoiku.
- Dodajemy rozmaryn i chili, całość zalewamy sokiem z cytryny, tak aby owoce były przykryte płynem.
- Słoik zakręcamy i dostawiamy na około 3 tygodnie.
- Po tym czasie, cytryny przechowujemy w lodówce.
- Możemy po ukiszeniu dodatkowo cytryny zakonserwować, zalewając łyżką oliwy z oliwek.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/5X9A0525-595x893.jpg)
Zobacz również
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty
![modre-kimchi-czyli-kimchi-z-czerwonej-kapusty](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/modre-kimichi-z-czerwonej-kapusty.jpg)
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana
![ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/ajwar.jpg)
Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon
![koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_5045-3-960x1440.webp)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.