Domowe przetwory - kiszonki. Cytryny kiszone w morskiej soli z dodatkiem rozmarynu i chili

Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek do potraw.


Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?

Kiszone cytryny nadają potrawom świeży cytrusowy smak i aromat. Najczęściej dodaję je do tagine (tażin,tadżin, tajine ), wyjątkowo poprawiają smak gulaszu mięsnego, jak i wegetariańskiego. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, dressingów, a nawet do deserów. Zwykle dodaję je z umiarem, dosłownie kawałek, gdyż kiszone cytryny są bardzo aromatyczne i charakterystyczne w smaku.


SKŁADNIKI

  • 6 cytryn
  • sok z około 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 - 6 plasterków świeżej chili (wg uznania)
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE

  1. Cytryny starannie szorujemy (możemy dodatkowo wyparzyć), nacinamy z góry na krzyż, ale nie przecinamy do końca.
  2. Każdą cytrynę faszerujemy 1 łyżką soli morskiej i układamy ciasno w wyparzonym słoiku.
  3. Dodajemy rozmaryn i chili, całość zalewamy sokiem z cytryny, tak aby owoce były przykryte płynem.
  4. Słoik zakręcamy i dostawiamy na około 3 tygodnie.
  5. Po tym czasie, cytryny przechowujemy w lodówce.
  6. Możemy po ukiszeniu dodatkowo cytryny zakonserwować, zalewając łyżką oliwy z oliwek.

Słoiki Weck – TGhome

Zobacz również

Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty

modre-kimchi-czyli-kimchi-z-czerwonej-kapusty

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.