Chleb cytrynowo rozmarynowy - domowe pieczywo na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach. Lekki i puszysty chleb o delikatnym aromacie rozmarynu i cytryny

W majowej piekarni Amber razem wypiekaliśmy lekkie i puszyste pieczywo o delikatnym aromacie cytryn i rozmarynu. Przepis na chleb z rozmarynem i cytryną zaczerpnięty od kochtopf.de

chleb na drożdżach cytryny i rozmaryn

Zorra przygotowała swój chleb na mące typ 550, w mojej wersji zamieniłam mąkę uniwersalną na pszenną chlebową typ 750. Chleb możemy upiec w żeliwnym garnku lub na rozgrzanej blaszce.

Zaczyn i zaparkę przygotujemy dzień przed pieczeniem, wieczorem. Zaparka, to zaparzona mąka, której to dodatek do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku.

SKŁADNIKI na jeden bochenek

ZACZYN

  • 70 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 40 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży

ZAPARKA

  • 20 g semoliny z pszenicy durum
  • 100 ml wody

CIASTO

  • zaczyn
  • zaparka
  • 450 g mąki pszennej chlebowej  typ 750
  • 270 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej
>WYKONANIE
  1. Zaczyn i zaparkę przygotowujemy dzień przed pieczeniem, wieczorem.
  2. Na zaczyn dobrze zagniatamy wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki do następnego dnia.
  3. Aby przygotować zaparkę, semolinę i wodę zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając.
  4. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, takie jak ciasto parzone.
  5. Pozostawiamy zaparzoną mąkę do ostygnięcia, przykrywamy wstawiamy do lodówki, do użycia następnego dnia.
  6. Następnego dnia do miski robota kuchennego wlewamy wodę i dodajemy drożdże.
  7. Dodajemy zaparkę i zaczyny z lodówki, oraz mąkę.
  8. Całość wyrabiamy na najniższych obrotach przez około 4 minuty.
  9. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  10. Dodajemy sól, otartą skórkę z cytryny i posiekany igiełki rozmarynu.
  11. Zagniatamy  ciasto na najniższych obrotach  8 do 10 minut.
  12. Pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach.
  13. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i ostrożnie formujemy z ciasta bochenek.
  14. Umieszczamy ciasto w koszyku i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 do 75 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
  15. Chleb możemy upiec w żeliwnym garnku lub na rozgrzanej blaszce.
  16. Chleb pieczony na blaszce. Rozgrzewamy piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250°C. Ostrożnie przechylamy ciasto z koszyka na gorącą blachę. Spryskujemy wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otwieramy na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejszamy temperaturę do 220°C. Po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i ponownie zmniejszamy po 10 minutach do 180°i piecz przez 20 minut. Całkowity czas pieczenia to 50 minut.
  17. Chleb pieczony w żeliwnym garnku. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C. Bochenek ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia i ewentualnie nacinamy. Przekładamy chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  18. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Domowy chleb jogurtowy na drożdżowym zaczynie

domowy-chleb-jogurtowy-na-drozdzowym-zaczynie

Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku

chleb-orkiszowy-na-drozdzach-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Komentarze

Anna 2023-05-22 20:29:31

Bardzo miło, że dołożyłaś swój chlebek do majowej Piekarni. Dziękuję. Świetnie Ci się upiekł. Jest pyszny.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 11:26:29

Aniu, to bardzo pyszny chleb. Dziękuję za wspólną zabawę 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2023-05-22 20:39:23

Wspaniale wygląda. Dziękuję za wspólne wypiekanie, bardzo udany wypiek :) Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 11:25:49

Dziękuję i do zobaczenia następnym razem 🙂

Odpowiedz

Gucio 2023-05-22 21:19:45

Piękny miękisz i kolor widać piekarską rękę !!! U mnie także mąka pszenna 750 :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 11:25:07

Dziękuję i do następnego wspólnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

zorra 2023-05-23 13:29:36

Looks perfect. Well done!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 13:54:22

Thank you very much. It's a great recipe!

Odpowiedz

Kamila 2023-05-24 16:48:10

Wspaniale upieczony! Dziękuję za wspólny maj!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-24 22:00:59

Dziękuję za wspólnie spędzony czas 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.