Domowy chleb na drożdżach. Lekki i puszysty chleb o delikatnym aromacie rozmarynu i cytryny
W majowej piekarni Amber razem wypiekaliśmy lekkie i puszyste pieczywo o delikatnym aromacie cytryn i rozmarynu. Przepis na chleb z rozmarynem i cytryną zaczerpnięty od kochtopf.de
Zorra przygotowała swój chleb na mące typ 550, w mojej wersji zamieniłam mąkę uniwersalną na pszenną chlebową typ 750. Chleb możemy upiec w żeliwnym garnku lub na rozgrzanej blaszce.
Zaczyn i zaparkę przygotujemy dzień przed pieczeniem, wieczorem. Zaparka, to zaparzona mąka, której to dodatek do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku.
SKŁADNIKI na jeden bochenek
ZACZYN
- 70 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 40 ml wody
- 2 g świeżych drożdży
ZAPARKA
- 20 g semoliny z pszenicy durum
- 100 ml wody
CIASTO
- zaczyn
- zaparka
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 270 ml wody
- 5 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej
- Zaczyn i zaparkę przygotowujemy dzień przed pieczeniem, wieczorem.
- Na zaczyn dobrze zagniatamy wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki do następnego dnia.
- Aby przygotować zaparkę, semolinę i wodę zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając.
- Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, takie jak ciasto parzone.
- Pozostawiamy zaparzoną mąkę do ostygnięcia, przykrywamy wstawiamy do lodówki, do użycia następnego dnia.
- Następnego dnia do miski robota kuchennego wlewamy wodę i dodajemy drożdże.
- Dodajemy zaparkę i zaczyny z lodówki, oraz mąkę.
- Całość wyrabiamy na najniższych obrotach przez około 4 minuty.
- Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Dodajemy sól, otartą skórkę z cytryny i posiekany igiełki rozmarynu.
- Zagniatamy ciasto na najniższych obrotach 8 do 10 minut.
- Pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i ostrożnie formujemy z ciasta bochenek.
- Umieszczamy ciasto w koszyku i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 do 75 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
- Chleb możemy upiec w żeliwnym garnku lub na rozgrzanej blaszce.
- Chleb pieczony na blaszce. Rozgrzewamy piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250°C. Ostrożnie przechylamy ciasto z koszyka na gorącą blachę. Spryskujemy wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otwieramy na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejszamy temperaturę do 220°C. Po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i ponownie zmniejszamy po 10 minutach do 180°i piecz przez 20 minut. Całkowity czas pieczenia to 50 minut.
- Chleb pieczony w żeliwnym garnku. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C. Bochenek ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia i ewentualnie nacinamy. Przekładamy chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Anna 2023-05-22 20:29:31
Bardzo miło, że dołożyłaś swój chlebek do majowej Piekarni. Dziękuję. Świetnie Ci się upiekł. Jest pyszny.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 11:26:29
Aniu, to bardzo pyszny chleb. Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2023-05-22 20:39:23
Wspaniale wygląda. Dziękuję za wspólne wypiekanie, bardzo udany wypiek :) Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 11:25:49
Dziękuję i do zobaczenia następnym razem 🙂
Odpowiedz
Gucio 2023-05-22 21:19:45
Piękny miękisz i kolor widać piekarską rękę !!! U mnie także mąka pszenna 750 :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 11:25:07
Dziękuję i do następnego wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
zorra 2023-05-23 13:29:36
Looks perfect. Well done!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 13:54:22
Thank you very much. It's a great recipe!
Odpowiedz
Kamila 2023-05-24 16:48:10
Wspaniale upieczony! Dziękuję za wspólny maj!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-24 22:00:59
Dziękuję za wspólnie spędzony czas 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.