Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi. Pomysł na pyszny obiad - ciecierzyca w pomidorach, ser halloumi i makaronowa dynia
Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko pozory. Kiedy weźmiemy do ręki widelec i dobierzemy się do miąższu zaczną dziać się cuda. Miąższ będzie rozdzielał się na włókna przypominające makaron!
W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi.
SKŁADNIKI
MAKARON DYNIOWY
- 1 dynia makaronowa
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
SOS
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka słodka
- 1 ząbek czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml) lub pomidory krojone z puszki
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
- przyprawy - kumin rzymski, papryka wędzona w proszku, chili, pieprz, sól
- 1 łyżka oliwy
- łyżka masła
DOTATKOWO
- 200 g sera halloumi
- 1 łyżeczka oleju
WYKONANIE
SOS
W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i posiekany czosnek, smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy passatę lub pomidory, 1/3 ciecierzycy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy gorącą wodą. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i całość miksujemy ( nie za mocno, tak aby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję). Dodajemy pozostałą ciecierzycę, gotujemy 5 - 10 minut i w razie konieczności doprawiamy.
MAKARON DYNIOWY
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po upieczeniu widelcem skrobiemy miąższ, tak aby uzyskać charakterystyczny makaron.
HALLOUMI
Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ser halloumi to świetny komponuje się również z sałatkami, polecam sałatkę z makaronem ryżowym, makaronem z cukinii, pomidorkami i halloumi
Pankoszyk 2017-11-14 16:07:23
Wybornie to wygląda, super
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-11-16 21:09:19
Dziękujemy i zapewniamy, że smakuje jeszcze lepiej 😂😂😂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.