Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi. Pomysł na pyszny obiad - ciecierzyca w pomidorach, ser halloumi i makaronowa dynia

Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko pozory.  Kiedy weźmiemy do ręki widelec i dobierzemy się do miąższu zaczną dziać się cuda. Miąższ będzie rozdzielał się na włókna przypominające makaron!

W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi.


SKŁADNIKI

MAKARON DYNIOWY

  • 1 dynia makaronowa
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

SOS

  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml) lub pomidory krojone z puszki
  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • przyprawy - kumin rzymski, papryka wędzona w proszku, chili, pieprz, sól
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżka masła

DOTATKOWO

  • 200 g sera halloumi
  • 1 łyżeczka oleju

WYKONANIE

SOS

W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i posiekany czosnek, smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy passatę lub pomidory, 1/3 ciecierzycy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy gorącą wodą. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i całość miksujemy ( nie za mocno, tak aby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję). Dodajemy pozostałą ciecierzycę, gotujemy 5 - 10 minut i w razie konieczności doprawiamy.

MAKARON DYNIOWY

Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po upieczeniu widelcem skrobiemy miąższ, tak aby uzyskać charakterystyczny makaron.

HALLOUMI

Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

wegetarianski-tadzin-tagine-tajine-tazin-dyniowo-cieciorkowo

Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami

pieczona-dynia-hokkaido-faszerowana-kuskusem-z-warzywami

Czarne bułki do burgerów z serem halloumi

czarne-burgery-z-serem-halloumi

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Komentarze

Pankoszyk 2017-11-14 16:07:23

Wybornie to wygląda, super

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-11-16 21:09:19

Dziękujemy i zapewniamy, że smakuje jeszcze lepiej 😂😂😂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.