![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/Hokkaido-z-kuskusem-595x850.jpg)
Dynia hokkaido ma tą przewagę nad innymi odmianami dyń, że możemy ją jeść wraz ze skórką. Wystarczy dynię dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem i mamy gotowe warzywo do dalszej obróbki. Dynię hokkaido możemy gotować lub dusić, jednak najsmaczniejsza jest pieczona w piekarniku.
Do przygotowania tego dania najlepsze będą małe dynie, takie o wadze około 300 - 400 g każda.
SKŁADNIKI
4 małe dynie hokkaido
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
100 g suszonych śliwek
200 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń
250 ml bulionu warzywnego
150 g kuskus
1/2 - 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól
WYKONANIE
Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski.
Ścinamy dynię od góry, odcięte "pokrywki" odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy.
Na głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 - 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy "pokrywkami" i zapiekamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 45 - 60 minut, aż dynia będzie miękka.
Smacznego!
Tagi
dyniaczosnekpaprykaseler naciowydanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskasambal oelekpomidorki koktajlowedynia hokkaidokuskusna obiaddanie obiadowepieczona dyniasuszone śliwkiwegetaZobacz również
Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką
![zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/zapiekana-dynia-z-trawa-cytrynowa-595x896.jpg)
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi
![salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/sałatka-makaron-z-cukinni-z-halloumi-595x858.jpg)
Serowy placek z dynią, porem i fetą
![serowy-placek-z-dynia-porem-i-feta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/serowy-placek-z-dynią-porem-i-feta.jpg)
Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą
![surowka-z-bialej-kapusty-z-suszonymi-morelami-czerwona-cebula](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/Surówka-z-kapusty-i-moreli-595x850.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.