Dolcetti Alle Nocciole - włoskie świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową. Jak zrobić własną mąkę z kasztanów jadalnych?

Dolcetti Alle Nocciole to pyszne i szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe, z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość,  ciasteczka są bezglutenowe!

Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej.

Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe.


SKŁADNIKI

CIASTKA

  • 2 białka z jajek
  • 150 g tartych orzechów laskowych
  • 60 g mąki kasztanowej - opcjonalnie mąki migdałowej
  • 60 g cukru pudru
  • laska wanilii - tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka
  • dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek przed pieczeniem

MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH

  • kasztany jadalne - ilość dowolna

WYKONANIE

MĄKA KASZTANOWA

  1. Kasztany jadalne nacinamy na krzyż z wypukłej strony i układamy nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20 - 30 minut. 
  3. Studzimy, obieramy ze skórki i mielimy w malakserze.
  4. Zmielone kasztany rozkładamy ponownie na blaszce i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C z funkcją termoobiegu około 2 - 3 godziny.
  5. Wystudzone i wysuszone kasztany mielimy (w młynku do kawy lub np. w thermomix) do uzyskania konsystencji mąki.
  6. Przechowujemy w szczelnie zamknięte, np. w słoiku.

CIASTKA

  1. Wszystkie składniki na ciasta mieszamy w mikserze lub ręcznie na gęsta pastę.
  2. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Kulki obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  5. Pieczemy ciastka około 20 - 30 minut, aż lekko spuchną i popękają.
  6. Ciastka studzimy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 12/2017
  • Według wskazówek z przepisu z magazynu mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami.

Zobacz również

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.