Perełki tapioki najczęściej gotuję z mlekiem kokosowym, aby po połączeniu z musem owocowym otrzymać pudding. Tym razem tapiokę ugotowałam w wodzie, następnie zmieszałam z musem ze świeżych truskawek i dzięki temu otrzymałam deser przypominający w konsystencji kisiel.
Kisiel owocowy otrzymujemy poprzez gotowanie owoców z wodą i mąką ziemniaczaną. Kisiel z tapioki i truskawek ma pewną zaletę, owoce zachowują wszystkie swoje wartości ponieważ nie podlegają obróbce termicznej.
Składniki
100 g perełek tapioki*
500 ml wody
4 łyżki cukru trzcinowego
700 g truskawek
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
300 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kulki z tapioki. Moczymy je przez 30 minut. Po upływie tego czasu całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na mus.
500 ml musu truskawkowego mieszamy łyżką z przestygniętą tapioką. Pozostałe truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i 200 ml jogurtu.
W szklankach układamy warstwę truskawek z tapioką, następnie warstwę truskawek z jogurtem, na koniec uzupełniamy jogurtem naturalnym. Dekorujemy całymi truskawkami.
Smacznego!
* W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
jak ładnie wygląda
🙂 … dużo lepiej smakuje 😉