Kisiel z tapioki i truskawek. Pyszny truskawkowy deser w słoiku

Perełki tapioki często gotuję z mlekiem kokosowym, aby po połączeniu z musem owocowym otrzymać pudding. Tym razem tapiokę ugotowałam w wodzie, następnie zmieszałam z musem ze świeżych truskawek i dzięki temu otrzymałam deser przypominający w konsystencji kisiel.


Kisiel owocowy otrzymujemy poprzez gotowanie owoców z wodą i mąką ziemniaczaną. Kisiel z tapioki i truskawek ma pewną zaletę, owoce zachowują wszystkie swoje wartości ponieważ nie podlegają obróbce termicznej.

SKŁADNIKI

  • 100 g perełek tapioki*
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 700 g truskawek
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 300 ml jogurtu naturalnego

WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kulki z tapioki. Moczymy je przez 30 minut. Po upływie tego czasu całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki,  dodajemy sok z cytryny i miksujemy na mus.
  3. 500 ml musu truskawkowego mieszamy łyżką z przestygniętą tapioką.  Pozostałe truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i 200 ml jogurtu.
  4. W szklankach układamy warstwę truskawek z tapioką, następnie warstwę truskawek z jogurtem, na koniec uzupełniamy jogurtem naturalnym. Dekorujemy całymi truskawkami.

* W sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby dobrze ugotować perełki kierujcie się informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

Zobacz również

Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym

truskawki-w-miodzie-z-jogurtem-i-zlotym-siemieniem-lnianym

Grecka sałatka z truskawkami, sałatą i serem feta

grecka-salatka-z-truskawkami-salata-i-serem-feta

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

truskawki-w-cynamonowych-koszyczkach-z-filo-z-mascarpone-i-ricotta-szybki-i-pyszny-deser

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Komentarze

iza 2018-06-18 07:41:29

jak ładnie wygląda

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-22 12:55:13

🙂 ... dużo lepiej smakuje 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.