Ten przepis jest doskonałym przykładem prostej, orzeźwiającej przekąski. Marynowane kulki mozzarelli możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, aby po wyjęciu z lodówki pozostawić mozzarellę na pół godziny w temperaturze pokojowej, ponieważ oliwa z oliwek, która jest składnikiem marynaty w niskiej temperaturze krzepnie.

Kiedy mamy zamarynowane mini mozarelle, danie według tej formuły możemy przygotować z pomidorami, plastrami ogórka, z truskawkami lub tak, jak tym razem z melonem.

Składniki

1 dojrzały melon

300 g mozzarelli mini

1/2 papryczki chili lub pół łyżeczki sambal oelek

garść listków bazylii

sok i otarta skórka z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól

Wykonanie

Papryczkę chili, listki bazylii i szczypiorek siekamy, mieszamy z oliwą, otartą skórką z cytryny i doprawiamy solą. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i zalewamy marynatą.

Melona obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ z pestkami. Każdą ćwiartkę ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry, rozkładamy na 4 talerzach. Plastry melona możemy ułożyć na płasko lub fantazyjnie pozawijać. Sokiem z cytryny skrapiamy melona i na wierzch wykładamy kulki mozzarelli razem z marynatą.

Smacznego!

Zobacz również

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

ogorkowa-salatka-z-serem-feta-i-z-czerwonymi-porzeczkami

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem

spaghetti-z-cukinii-z-pomidorkami-mozzarella-pesto-i-jogurtem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.