
Kiedy mamy zamarynowane mini mozarelle, danie według tej formuły możemy przygotować z pomidorami, plastrami ogórka, z truskawkami lub tak, jak tym razem z melonem.
Składniki
1 dojrzały melon
300 g mozzarelli mini
1/2 papryczki chili lub pół łyżeczki sambal oelek
garść listków bazylii
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
Wykonanie
Papryczkę chili, listki bazylii i szczypiorek siekamy, mieszamy z oliwą, otartą skórką z cytryny i doprawiamy solą. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i zalewamy marynatą.
Melona obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ z pestkami. Każdą ćwiartkę ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry, rozkładamy na 4 talerzach. Plastry melona możemy ułożyć na płasko lub fantazyjnie pozawijać. Sokiem z cytryny skrapiamy melona i na wierzch wykładamy kulki mozzarelli razem z marynatą.
Smacznego!
Tagi
przekąskasałatkachiliprzepis na szybką sałatkęszczypiorbazyliaprzystawkamozzarellamelonmini mozzarellamarynataoliwa z oliweksambal oelekZobacz również
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.