Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami

Domowe drożdżówki na kefirze z twarogiem i jabłkami. Pyszne, miękkie i puszyste drożdżówki, na deser lub na śniadanie

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem.


SKŁADNIKI na 9 bułeczek

CIASTO*

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 60 g miodu
  • 200 ml kefiru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 30 g masła
  • 40 g cukru
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko

DUSZONE JABŁKA

  • 4 jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 20 g cukru
>WYKONANIE

CIASTO

  1. Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli.
  2. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 części i formujemy kulki.
  4. Układamy kuliki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
  5. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  6. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym.
  7. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek.
  8. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut.
  9. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.

NADZIENIE SEROWE

  1. Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy.

DUSZONE JABŁKA

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy. 
  3. Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka się nie rozpadły, studzimy.

*Inspiracją był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

Zobacz również

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Domowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni

dyniowe-bajgle-z-miodem-i-pestkami-dyni

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.