Labneh, czyli kremowy serek kanapkowy z jogurtu

Labneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do miski i na 24 godziny do lodówki. Czekamy, aż odcieknie z wody. Im dłużej pozostawimy jogurt na sicie, tym gęstszy będzie labneh.


W książce Jerozolima Yotam Ottolenghi proponuje przepis na labneh z jogurtu naturalnego i jogurtu z koziego mleka. Spróbowałam zamienić kozi jogurt na kozi serek kanapkowy i dodać pikantną mieszankę z ziół i suszonych pomidorów. Wyszła bardzo smaczna pasta do smarowania chleba, która już na dobre zagościła w mojej kuchni.  Bardzo lubię faszerować tym serkiem małe marynowane papryczki.

A co zrobić z wodą, która zostaje po odsączeniu jogurtu? Nigdy jej nie wylewam, dodaję ją do zup lub do potrawek mięsnych czy też warzywnych.

SKŁADNIKI

  • 400 ml jogurtu naturalnego, może być grecki
  • 300 g koziego twarogu kanapkowego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół z pomidorami  "Suszone pomidory z chili"
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

WYKONANIE

  1. Jogurt mieszamy z serkiem z koziego mleka, mieszanką przypraw, cytryną i solą.
  2. Masę przelewamy na sito lub durszlak wyłożone czterokrotnie złożoną gazą.
  3. Sito ustawiamy nad głębszą miską, do której będzie odciekał płyn. Końce gazy związujemy ze sobą i całość wstawiamy do lodówki.
  4. Zostawiamy jogurt do odcieknięcia na 24 - 36 godzin, po tym czasie labneh powinien być już gotowy.

Zobacz również

Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

hummus-z-ciecierzycy-z-grzybami-harissa-i-oliwa-truflowa

Kalafior Kung Pao. Warzywne danie w pikantnym chińskim sosie

kalafior-kung-pao-warzywne-danie-w-pikantnym-chinskim-sosie

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.