Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn... pyszności.
Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry.
SKŁADNIKI
SOS
350 g jeżyn
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
GOFRY
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g cukru
20 g maku
Starta skórka z 1 cytryny
30 ml soku z cytryny
250 ml wody gazowanej
2 jaja
80 g stopionego i przestudzonego masła
olej do smarowania gofrownicy
DO PODANIA
jeżyny
gęsty jogurt naturalny typu greckiego
mięta
WYKONANIE
SOS
W małym rondelku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny, owoce zaczną puszczać sok. Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać tylko syrop lub całość razem z owocami.
GOFRY
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy - ilość zależy od wielkości gofrownicy - pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Podajemy najlepiej jeszcze gorące z łyżką jogurtu i sosem z jeżyn i syropu klonowego. W sezonie gofry serwujemy ze świeżymi jeżynami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.