Grillowany kozi ser z domową konfiturą z melona i jeżyn. Smak lata w każdym kęsie! Doskonała propozycja na szybką, wykwintną przystawkę lub kolację.
Jakie owoce najlepiej pasują do konfitury podawanej z grillowanym serem?
Najczęściej grillowane lub smażone sery serwuję się z dodatkiem konfitury z żurawiny. Korzystając z tego, że dojrzałe jeżyny uginają krzaki, a melony można kupić w bardzo dobrej cenie proponuję tym razem do grillowanego sera podać domową konfiturę z tychże owoców z dodatkiem kolendry i bazylii. To prawdziwa bomba smaków!
Jaki ser podać konfiturą z melona i jeżyn?
Możesz grillować każdy ser typu camembert, ale jeżeli lubisz i uda ci się dostać ser kozi Bûche de chèvre to będzie zestawienie idealne.
SKŁADNIKI
Konfitura z jeżyn i melona
- 200 g obranego melona
- 200 g jeżyn
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 40 g cukru trzcinowego
- garść listków bazylii
- sól
- pieprz
Grillowany ser
- 200 g ser kozi Bûche de chèvre, serowa rolada z biała pleśnią lub każdy inny camembert
- 1/4 łyżeczki suszonego chili w płatkach
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
WYKONANIE
Konfitura z jeżyn i melona
- Nasiona kolendry rozdrobnij w moździerzu.
- Obranego i pozbawionego pestek melona pokrój w około 1 cm kostkę.
- Na patelnię lub do garnka wrzuć pokrojone kostki melona i jeżyny, zasyp cukrem trzcinowym, dodaj rozdrobnioną kolendrę, sok z cytryny zamieszaj i zagotuj.
- Od momentu zawrzenia gotuj na średnim ogniu około 15 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki bazylii, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Konfiturę przełóż do miseczki lub słoiczka, przestudź. Przechowujemy w lodówce do czasu grillowania sera.
Grillowany ser
- W moździerzu wymieszaj i rozdrabnij cukier z płatkami chili.
- Serową roladę pokrój na plastry o grubości około 1 cm (z 200 g rolady wychodzi około 8 plastrów), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy serowy krążek posyp utartym cukrem z chili.
- Włącz grill w piekarniku, umieść blachę z serem około 10 cm pod grillem i zapiekaj 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni.
- Na talerzach rozłóż konfiturę, rozłóż na niej grillowany ser.
- Możesz podać do sera chrupiącą bagietkę.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Bûche de chèvre to ser kozi z doliny Loary, pokryty białą pleśnią. Dojrzewa minimum dwa miesiące, dzięki czemu jego smak staje się ostry i pikantny pod powierzchnią skórki, podczas gdy miąższ pozostaje kremowy.
- Możesz również wypróbować inne sery kozie, owcze lub krowie typu camembert, jeśli chcesz eksperymentować z różnymi smakami.
- Konfiturę z jeżyn i melona możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką wyjątkowy dodatek do serów czy mięs.
- Grillowany ser najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką lub grzankami. Możesz także dodać świeże zioła, takie jak bazylia czy kolendra, aby nadać daniu świeżości.
- Jeśli nie masz dostępu do jeżyn, możesz zastąpić je innymi sezonowymi owocami, takimi jak maliny czy figi. Każdy z tych owoców w połączeniu z melonem stworzy unikalną konfiturę.
Kasia 2018-08-25 18:37:11
O matko!
Ależ apetycznie!
Totalnie moje smaki i aromaty...
x x x
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-26 21:30:17
🙂
Odpowiedz
Małgorzata 2018-08-28 19:49:34
Można to jakoś przechować przez zimę ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-30 19:11:20
Nie próbowałam, nie wiem jak melon zachowa się w procesie pasteryzacji. Można spróbować wlać gorącą konfiturę do słoików i pasteryzować na sucho...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.