
Grillowany ser z konfiturą to propozycja na wykwintną przystawkę lub danie na kolację serwowane z dobrym białym winem.
Przyzwyczajeni jesteśmy do grillowanych lub smażonych serów podawanych z konfiturą z żurawiny. Korzystając z tego, że dojrzałe jeżyny uginają krzaki, a melony można kupić w bardzo dobrej cenie proponuję tym razem do grillowanego sera podać domową konfiturę z tychże owoców z dodatkiem kolendry i bazylii... Będzie się działo!
Jaki ser podać z melonowo - jeżynową konfiturą? Możemy grillować każdy ser typu camembert, ale jeżeli lubimy i uda nam się dostać ser kozi "Bûche de chèvre" to będzie zestawienie idealne.
"Bûche de chèvre" to ser kozi, pokryty białą pleśnią. Ser pochodzi z doliny Loary. Dojrzewa minimum dwa miesiące, w smaku jest ostry i pikantny pod powierzchnią skórki, miąższ ma kremowy.
SKŁADNIKI
KONFITURA
200 g obranego melona
200 g jeżyn
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki nasion kolendry
40 g cukru trzcinowego
garść listków bazylii
sól
pieprz
SER
200 g ser kozi "Bûche de chèvre", serowa rolada z biała pleśnią
1/4 łyżeczki suszonego chili w płatkach
2 łyżeczki cukru trzcinowego
WYKONANIE
KONFITURA
Nasiona kolendry rozdrabniamy w moździerzu.
Obranego i pozbawionego pestek melona kroimy w około 1 cm kostkę.
Na patelnię lub do garnka wrzucamy pokrojone kostki melona i jeżyny, zasypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy rozdrobnioną kolendrę, sok z cytryny mieszamy zagotowujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane listki bazylii, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Konfiturę przekładamy do miseczki lub słoiczka, studzimy, ewentualnie przechowujemy w lodówce do czasu grillowania sera.
Konfiturę możemy przygotować w większej ilości, zapakować do małych słoiczków i zapasteryzować.
SER
W moździerzu mieszamy i rozdrabniamy cukier z płatkami chili.
Serową roladę kroimy na plastry o grubości około 1 cm (z 200 g rolady wychodzi około 8 plastrów), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy serowy krążek posypujemy utartym cukrem z chili. Włączamy grill w piekarniku, umieszczamy blachę z serem około 10 cm pod grillem i zapiekamy 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni.
Na talerzach rozkładamy konfiturę, układamy na niej grillowany ser. Możemy podawać z chrupiącą bagietką.
Smacznego!
Tagi
jeżynykolacjaserkolendraser kozibazyliaprzystawkakonfituraser pleśniowyfrancuski sermelondomowa konfituraZobacz również
Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą

Kasia 2018-08-25 18:37:11
O matko!
Ależ apetycznie!
Totalnie moje smaki i aromaty...
x x x
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-26 21:30:17
🙂
Odpowiedz
Małgorzata 2018-08-28 19:49:34
Można to jakoś przechować przez zimę ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-30 19:11:20
Nie próbowałam, nie wiem jak melon zachowa się w procesie pasteryzacji. Można spróbować wlać gorącą konfiturę do słoików i pasteryzować na sucho...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.