Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn

Grillowany kozi ser z domową konfiturą z melona i jeżyn. Smak lata w każdym kęsie! Doskonała propozycja na szybką, wykwintną przystawkę lub kolację.

Jakie owoce najlepiej pasują do konfitury podawanej z grillowanym serem?

Najczęściej grillowane lub smażone sery serwuję się z dodatkiem konfitury z żurawiny. Korzystając z tego, że dojrzałe jeżyny uginają krzaki, a melony można kupić w bardzo dobrej cenie proponuję tym razem do grillowanego sera podać domową konfiturę z tychże owoców z dodatkiem kolendry i bazylii. To prawdziwa bomba smaków!

Jaki ser podać konfiturą z melona i jeżyn?

Możesz grillować każdy ser typu camembert, ale jeżeli lubisz i uda ci się dostać ser kozi Bûche de chèvre to będzie zestawienie idealne.


SKŁADNIKI

Konfitura z jeżyn i melona

  • 200 g obranego melona
  • 200 g jeżyn
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 40 g cukru trzcinowego
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Grillowany ser

  • 200 g ser kozi Bûche de chèvre, serowa rolada z biała pleśnią lub każdy inny camembert
  • 1/4 łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

WYKONANIE

Konfitura z jeżyn i melona

  1. Nasiona kolendry rozdrobnij w moździerzu.
  2. Obranego i pozbawionego pestek melona pokrój w około 1 cm kostkę.
  3. Na patelnię lub do garnka wrzuć pokrojone kostki melona i jeżyny, zasyp cukrem trzcinowym, dodaj rozdrobnioną kolendrę, sok z cytryny zamieszaj i zagotuj.
  4. Od momentu zawrzenia gotuj na średnim ogniu około 15 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki bazylii, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  5. Konfiturę przełóż do miseczki lub słoiczka, przestudź. Przechowujemy w lodówce do czasu grillowania sera.

Grillowany ser

  1. W moździerzu wymieszaj i rozdrabnij cukier z płatkami chili.
  2. Serową roladę pokrój na plastry o grubości około 1 cm (z 200 g rolady wychodzi około 8 plastrów), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Każdy serowy krążek posyp utartym cukrem z chili.
  4. Włącz grill w piekarniku, umieść blachę z serem około 10 cm pod grillem i zapiekaj 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni.
  5. Na talerzach rozłóż konfiturę, rozłóż na niej grillowany ser.
  6. Możesz podać do sera chrupiącą bagietkę.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Bûche de chèvre to ser kozi z doliny Loary, pokryty białą pleśnią. Dojrzewa minimum dwa miesiące, dzięki czemu jego smak staje się ostry i pikantny pod powierzchnią skórki, podczas gdy miąższ pozostaje kremowy.
  • Możesz również wypróbować inne sery kozie, owcze lub krowie typu camembert, jeśli chcesz eksperymentować z różnymi smakami.
  • Konfiturę z jeżyn i melona możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką wyjątkowy dodatek do serów czy mięs.
  • Grillowany ser najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką lub grzankami. Możesz także dodać świeże zioła, takie jak bazylia czy kolendra, aby nadać daniu świeżości.
  • Jeśli nie masz dostępu do jeżyn, możesz zastąpić je innymi sezonowymi owocami, takimi jak maliny czy figi. Każdy z tych owoców w połączeniu z melonem stworzy unikalną konfiturę.

Zobacz również

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem

zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-moreli-podana-z-fenkulem

Komentarze

Kasia 2018-08-25 18:37:11

O matko!
Ależ apetycznie!
Totalnie moje smaki i aromaty...
x x x

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-26 21:30:17

🙂

Odpowiedz

Małgorzata 2018-08-28 19:49:34

Można to jakoś przechować przez zimę ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-30 19:11:20

Nie próbowałam, nie wiem jak melon zachowa się w procesie pasteryzacji. Można spróbować wlać gorącą konfiturę do słoików i pasteryzować na sucho...

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.