Ukryj menu

Sok z aronii z liśćmi jeżyn, malin lub wiśni

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Sok z aronii z cytryną i liśćmi jeżyn, malin lub wiśni. Prosty przepis na domowy napój do spiżarni. Idealny do herbaty zimą lub jako orzeźwiający napój latem.

Jak zrobić domowy sok z aronii?

Sok z aronii to prosty sposób na wykorzystanie tych charakterystycznych w smaku owoców. Dzięki wcześniejszemu mrożeniu aronia traci część cierpkości, a gotowana z liśćmi jeżyny, malin lub wiśni nabiera delikatniejszego aromatu. Ten przepis pozwala przygotować napój, który można przechowywać w spiżarni i cieszyć się nim przez całą zimę.

Jak można wykorzystać sok z aronii?

Sok z aronii świetnie pasuje do herbaty w chłodne dni, a latem można go podawać z lodem jako orzeźwiający drink. To prosty sposób na przygotowanie pysznego owocowego soku, który urozmaici codzienne menu i pozwoli korzystać z aromatu aronii przez cały rok.

sok z aronii

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Owoce aronii przepłucz, odsącz i oberwij z szypułek.
  2. Przesyp do woreczka i włóż do zamrażarki na minimum 24 godziny.
  3. Liście malin, jeżyn lub wiśni opłucz i osusz.
  4. Do garnka wrzuć zamrożoną aronię i liście, wlej wodę.
  5. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 - 40 minut od momentu zagotowania .
  6. Zdejmij garnek z ognia i zostaw pod przykryciem na noc.
  7. Następnego dnia odcedź całość przez sito wyłożone gazą, owoce dobrze odciśnij.
  8. Podgrzej sok i do gorącego dodaj cukier, sok z cytry i szczyptę soli, wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  9. Gorący syrop przelej do butelek lub słoików, zakręć.
  10. Słoiki z sokiem zapasteryzuj.
sok z aronii

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy trzeba mrozić aronię przed gotowaniem?

Przemrożenie owoców przez noc w zamrażalniku sprawia, że sok staje się łagodniejszy i szybciej się uwalnia. Nie jest to jednak konieczne, świeże owoce również świetnie nadają się na sok, choć napój może być lekko bardziej cierpki.

Jakie liście można dodać do soku z aronii?

Najczęściej używa się liści wiśni, ale można także wykorzystać liście malin, jeżyn czy czarnej porzeczki. Nadają one sokowi delikatniejszego aromatu i lekko łagodzą cierpkość owoców.

Ile cukru dodać do soku z aronii?

Ilość cukru zależy od Twoich preferencji, od 300 do 500 g na 1 kg owoców. Możesz też zmniejszyć ilość cukru, jeśli wolisz mniej słodki napój lub planujesz rozcieńczyć sok przed podaniem.

Jak prawidłowo pasteryzować sok z aronii?

Nastaw piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzuj słoiki przez około 20-30 minut. Możesz pasteryzować też w garnku z gotującą się wodą przez około 20 minut. Dzięki pasteryzacji możesz przechowywać przez całą zimę. Słoiki lub butelki z sokiem najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak wykorzystać sok z aronii w kuchni?

  • Dodaj do herbaty.
  • Rozcieńcz z wodą lub wodą gazowaną na orzeźwiający napój.
  • Polej nim naleśniki, owsiankę, gofry lub placuszki .
  • Możesz z niego zrobić kisiel, galaretkę lub frużelinę.
  • Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtu naturalnego.

Jak przygotować aronię do soku?

Owoce należy dokładnie umyć, odsączyć i zdjąć szypułki. Warto zakładać rękawiczki, bo sok z aronii intensywnie barwi skórę. Przemrożenie owoców w woreczku przez noc pomaga zmniejszyć goryczkę i przyspiesza wydzielanie soku.

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

cytrynowe-gofry-z-makiem-z-sosem-z-jezyn-i-syropu-klonowego

Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn

grillowany-kozi-ser-z-konfitura-z-melona-i-jezyn

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Aroniówka

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.