Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Dżem aroniowy z dodatkiem słodkich gruszek - przepis na wyjątkowo smakowity dżem. Aronia i gruszka to doskonały i harmonijny duet smaków.

Świeże owoce aronii, choć pełne wartości odżywczych, często nie zachwycają swoim smakiem z powodu naturalnej cierpkości. Owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają im cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji.

W moim przepisie na dżem aroniowy, połączyłam aronię z słodkimi gruszkami, tworząc wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Słodycz gruszek doskonale balansuje delikatną gorycz aronii, tworząc harmonijny i apetyczny bukiet smakowy. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić, należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli, podobnie jak u mnie, ptaki bywają szybsze niż pierwsze przymrozki, wypróbujcie tę metodę - zbierajcie dojrzałe owoce wcześniej i zamrażajcie je (minimum 24 godziny) przed przetwarzaniem. Dzięki temu, dżem aroniowy będzie smakował wyjątkowo i zachowa doskonały smak.

aronia i gruszka dżem

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Z wody i cukru zagotowujemy syrop.
  2. Do syropu dodajemy mrożone owoce aronii i gotujemy na średnim ogniu 30 - 40 minut.
  3. Odstawiamy z palnika na około godzinę lub dwie.
  4. Ponownie zagotowujemy i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki gruszki.
  5. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy 30 - 40 minut.
  6. Przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Jak pozbyć się goryczy z owoców aronii? Wystarczy je przed obróbką przemrozić.
  • Do przygotowania dżemu owoce aronii mrozimy przez 24 godziny, następnie wrzucamy nierozmrożone na syrop cukrowy i gotujemy.
  • Dżem z aronii z gruszkami jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny podkreśla jego walory smakowe.
  • Dżem możemy podawać do śniadaniowych bułeczek, do naleśników, ale również świetnie komponuje się ze smażonym lub grillowanym serem zamiast konfitury z żurawiny.

Zobacz również

Mus dyniowo gruszkowy z kardamonem - delikatny, pyszny i lekkostrawny

mus-dyniowo-gruszkowy-z-kardamonem-delikatny-pyszny-i-lekkostrawny

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Czekoladowe ciasto z winem, winnymi gruszkami i winną glazurą

czekoladowe-ciasto-z-winem-winnymi-gruszkami-i-winna-glazura

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.