Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

Dżem aroniowy z dodatkiem słodkich gruszek - przepis na wyjątkowo smakowity dżem. Aronia i gruszka to doskonały i harmonijny duet smaków.

Świeże owoce aronii, choć pełne wartości odżywczych, często nie zachwycają swoim smakiem z powodu naturalnej cierpkości. Owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają im cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji.

W moim przepisie na dżem aroniowy, połączyłam aronię z słodkimi gruszkami, tworząc wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Słodycz gruszek doskonale balansuje delikatną gorycz aronii, tworząc harmonijny i apetyczny bukiet smakowy. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić, należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli, podobnie jak u mnie, ptaki bywają szybsze niż pierwsze przymrozki, wypróbujcie tę metodę - zbierajcie dojrzałe owoce wcześniej i zamrażajcie je (minimum 24 godziny) przed przetwarzaniem. Dzięki temu, dżem aroniowy będzie smakował wyjątkowo i zachowa doskonały smak.

aronia i gruszka dżem

SKŁADNIKI

  • 1 kg przemrożonej aronii
  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 300 g cukru
  • 300 ml wody

WYKONANIE

  1. Z wody i cukru zagotowujemy syrop.
  2. Do syropu dodajemy mrożone owoce aronii i gotujemy na średnim ogniu 30 - 40 minut.
  3. Odstawiamy z palnika na około godzinę lub dwie.
  4. Ponownie zagotowujemy i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki gruszki.
  5. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy 30 - 40 minut.
  6. Przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jak pozbyć się goryczy z owoców aronii? Wystarczy je przed obróbką przemrozić.
  • Do przygotowania dżemu owoce aronii mrozimy przez 24 godziny, następnie wrzucamy nierozmrożone na syrop cukrowy i gotujemy.
  • Dżem z aronii z gruszkami jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny podkreśla jego walory smakowe.
  • Dżem możemy podawać do śniadaniowych bułeczek, do naleśników, ale również świetnie komponuje się ze smażonym lub grillowanym serem zamiast konfitury z żurawiny.

Zobacz również

Domowa nalewka z aronii - aroniówka bez gotowania

domowa-nalewka-z-aronii-aroniowka-bez-gotowania

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.