Marynowana papryka - domowe przetwory, pełne wyrazistego smaku. Mini papryczki w octowej marynacie, doskonałe do faszerowania lub jako przekąska.
Małe kolorowe papryczki są nie tylko piękne, ale także smaczne i słodkie (to nie są pikantne papryczki!). Uwielbiam je marynować w małych porcjach, na bieżąco. Wtedy nawet ich nie pasteryzuję, tylko trzymam w lodówce, a kiedy nabiorą mocy, faszeruję je serem feta lub domowym serkiem z jogurtu typu labneh. To proste i pyszne danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Polecam przepis na przekąskę z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą.

Papryka marynowana - papryka konserwowa - domowe przetwory. Mini papryczki w octowej marynacie, doskonałe do faszerowania lub jako przekąska.
SKŁADNIKI
- 300 g słodkich mini papryczek lub dużych papryk pokrojonych na kawałki
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 - 3 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 6 ziaren czarnego pieprzu
- chili świeże lub suszone - opcjonalnie, tyle ile lubimy
Zalewa
- 800 ml wody
- 150 ml octu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
WYKONANIE
- Papryczki myjemy, obsuszamy, ostrym nożykiem wycinamy zieloną szypułkę i ostrożnie, aby nie uszkodzić papryki pozbywamy się pestek.
- Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy sól i cukier, zagotowujemy.
- Wyparzony słoik wypełniamy papryczkami, dodajemy pozostałe składniki, zalewamy gorącą zalewą i natychmiast zakręcamy.
- Po ostudzeniu słoiki odstawiamy w chłodne miejsce.
- Po 2-3 tygodniach, kiedy papryczki nabiorą właściwego smaku możemy je serwować.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przygotowanie na zimę: Jeśli planujesz przygotować większą porcję marynowanej papryki na zimę, warto poddać słoiki z papryką krótkiej pasteryzacji. Możesz to zrobić, umieszczając na dnie garnka ściereczkę, na której ustawisz słoiki. Następnie zalej słoiki wodą do połowy ich wysokości. Gotuj słoiki pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania wody na średnim ogniu.
- Przechowywanie przez cały sezon: Marynowane papryki doskonale się przechowują, dzięki czemu masz przez cały sezon kolorowe przekąski, które można podawać prosto ze słoika. To świetne rozwiązanie na spontaniczne spotkania i nie tylko.
- Duże papryki: Ten przepis można z powodzeniem zastosować również do dużych papryk, pokrojonych na kawałki. To doskonała okazja do wykorzystania w sezonie różnych odmian papryk.
- Wybór octu: Marynatę możesz przygotować na bazie octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego, w zależności od swoich preferencji smakowych. Każdy z tych rodzajów octu dodaje swojego charakterystycznego smaku i aromatu.
- Pojemność słoika: Składniki podane w przepisie są wystarczające na jeden słoik o pojemności 1-1,5 litra lub dwa do trzech mniejszych. Możesz dostosować ilość składników w zależności od tego, ile słoików chcesz przygotować.
Tagi
marynatyczosnekgorczycaprzetwory domowepaprykaocetdomowe przetworyz domowej spiżarnisierpieńwrzesieńcały rokZobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.