Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

Marynowana papryka - domowe przetwory, pełne wyrazistego smaku. Mini papryczki w octowej marynacie, doskonałe do faszerowania lub jako przekąska.

Jak zrobić marynowane małe papryczki lub duże papryki?

Małe kolorowe papryczki są nie tylko urocze, ale także smaczne i słodkie (to nie są pikantne papryczki!). Uwielbiam je marynować w małych porcjach, na bieżąco. Wtedy nawet ich nie pasteryzuję, tylko trzymam w lodówce, aż nabiorą mocy.

Jakie nadzienie najlepiej pasuje do marynowanych papryczek?

Jak już papryczki są już odpowiednio zamarynowane, faszeruję je serem feta lub domowym serkiem z jogurtu typu labneh. To proste i pyszne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Polecam przepis na przekąskę z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą.

Papryka marynowana - papryka konserwowa - domowe przetwory. Mini papryczki w octowej marynacie, doskonałe do faszerowania lub jako przekąska.


SKŁADNIKI

  • 300 g słodkich mini papryczek lub dużych papryk pokrojonych na kawałki
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 - 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 6 ziaren czarnego pieprzu
  • chili świeże lub suszone - opcjonalnie, tyle ile lubimy

Zalewa do papryki

  • 800 ml wody
  • 150 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

WYKONANIE

  1. Papryczki Umyj, obsusz, nożykiem wytnij zieloną szypułkę i ostrożnie, aby nie uszkodzić papryki pozbądź się pestek.
  2. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, zagotuj.
  3. Wyparzony słoik wypełnij papryczkami, dodaj pozostałe składniki, zalej gorącą zalewą i natychmiast zakręć.
  4. Po ostudzeniu słoiki odstaw w chłodne miejsce.
  5. Po 2 - 3 tygodniach, kiedy papryczki nabiorą właściwego smaku możesz je serwować.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli planujesz przygotować większą porcję marynowanej papryki na zimę, warto poddać słoiki z papryką krótkiej pasteryzacji. Możesz to zrobić, umieszczając na dnie garnka ściereczkę, na której ustawisz słoiki. Następnie zalej słoiki wodą do połowy ich wysokości. Gotuj słoiki pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania wody na średnim ogniu.
  • Marynowane papryki doskonale się przechowują, dzięki czemu masz przez cały sezon kolorowe przekąski, które można podawać prosto ze słoika. To świetne rozwiązanie na spontaniczne spotkania i nie tylko.
  • Ten przepis możesz z powodzeniem zastosować również do dużych papryk, pokrój je wtedy na kawałki. To doskonała okazja do wykorzystania w sezonie różnych odmian papryk.
  • Marynatę możesz przygotować na bazie octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego, w zależności od swoich preferencji smakowych. Każdy z tych rodzajów octu dodaje swojego charakterystycznego smaku i aromatu.
  • Składniki podane w przepisie są wystarczające na jeden słoik o pojemności 1-1,5 litra lub dwa do trzech mniejszych. Możesz dostosować ilość składników w zależności od tego, ile słoików chcesz przygotować.

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Pieczarki marynowane w occie - domowe przetwory

pieczarki-marynowane-w-occie-domowe-przetwory

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry

ogorki-z-curry

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.