Marynowana papryka nadziewana serem feta lub labneh

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na świetny prezent. Wystarczy tylko wszystko zapakować w ładny słoik, przewiązać sznureczkiem z etykietką i mamy atrakcyjny wizualnie, a przede wszystkim smaczny kulinarny podarunek.


SKŁADNIKI

  • 10 małych marynowanych papryczek
  • 10 - 15 sztuk marynowanych oliwek (z pestkami lub bez)
  • 150 - 200 g ziołowego sera z jogurtu (labneh) lub miękkiej fety (ilość zależy od wielkości papryczek)
  • 1 - 2  ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 listki laurowe
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Oliwę i olej, ocet, zmiażdżony czosnek mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Marynowane papryczki faszerujemy domowym jogurtowym serkiem labneh lub miękką fetą, układamy razem z oliwkami (z pestkami lub bez)i listkami laurowym  w miseczce lub w słoiku.
  3. Całość zalewamy do przykrycia papryczek marynatą z oliwy, przykrywamy i odstawiamy na około 1 - 2  doby do lodówki... i już! W razie konieczności dolewamy oleju lub oliwy z oliwek.

Zobacz również

Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

salatka-z-buraczkow-i-ananasa-z-feta-i-orzechami

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki

Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...

roladki-z-grillowanego-baklazana-nadziane-tunczykiem-ciecierzyca-papryka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.