Marynowana papryka nadziewana serem feta lub labneh
Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na świetny prezent. Wystarczy tylko wszystko zapakować w ładny słoik, przewiązać sznureczkiem z etykietką i mamy atrakcyjny wizualnie, a przede wszystkim smaczny kulinarny podarunek.
SKŁADNIKI
- 10 małych marynowanych papryczek
- 10 - 15 sztuk marynowanych oliwek (z pestkami lub bez)
- 150 - 200 g ziołowego sera z jogurtu (labneh) lub miękkiej fety (ilość zależy od wielkości papryczek)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 2 listki laurowe
- 100 ml oliwy z oliwek
- 150 ml oleju
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Oliwę i olej, ocet, zmiażdżony czosnek mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Marynowane papryczki faszerujemy domowym jogurtowym serkiem labneh lub miękką fetą, układamy razem z oliwkami (z pestkami lub bez)i listkami laurowym w miseczce lub w słoiku.
- Całość zalewamy do przykrycia papryczek marynatą z oliwy, przykrywamy i odstawiamy na około 1 - 2 doby do lodówki... i już! W razie konieczności dolewamy oleju lub oliwy z oliwek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.