Mini papryki faszerowane mięsem i halloumi z sosem tzatziki
Grillowane mini papryczki ze smakowitym farszem z mielonego mięsa, sera halloumi, przypraw, koperku i mięty. Wraz z wyrazistym, mocno czosnkowym sosem tzatziki tworzą danie, które posmakuje każdemu.
Papryczki przygotowałam w piekarniku z funkcją grilla. Jednak w sezonie grillowym przygotować papryczki w plenerze.
Przyprawy takie, jak papryka słodka i ostra w proszku, kmin rzymski, a także ser halloumi możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
SOS TZATZIKI
1 ogórek
2 ząbki czosnku
300 - 400 ml jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
świeża mięta i koperek
PAPRYKI
500 g kolorowych mini papryczek słodkich
200 g sera halloumi
2 łyżki posiekanych ziół - świeża mięta i koperek
500 g mięsa mielonego ( u mnie mieszane, wołowo-wieprzowe)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego
WYKONANIE
SOS TZATZIKI
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy ogórki z nadmiaru soku. Odciśnięty miąższ z ogórka przekładamy ponownie do miski. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1 - 2 dni.
PAPRYKI
Ser halloumi ścieramy na tarce o grubych oczkach. 1 - 2 łyżki startego sera odkładamy na bok, pozostały dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym, świeżymi ziołami, paprykami i kuminem w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, jeśli są wyjmujemy pestki. Połówki papryk faszerujemy mieszanką mięsno serową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po wierzchu odłożonym startym serem halloumi.
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na około 200°C lub więcej i grillujemy papryczki około 10 - 15 minut. Latem możemy rozpalić grilla w ogrodzie, wtedy grillujemy papryczki na średnim ogniu z zamkniętą pokrywą przez około 10 minut.
Grillowane papryczki podajemy z pieczywem i sosem tzatziki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.