Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Grillowane papryczki nadziane mięsem, serem halloumi i świeżymi ziołami

Mini papryki faszerowane mięsem i halloumi z sosem tzatziki

Grillowane mini papryczki ze smakowitym farszem z mielonego mięsa, sera halloumi, przypraw, koperku i mięty. Wraz z wyrazistym, mocno czosnkowym sosem tzatziki tworzą danie, które posmakuje każdemu.

grillowane papryczki z halloumi i mielonym mięsem

Papryczki przygotowałam w piekarniku z funkcją grilla. Jednak w sezonie grillowym przygotować papryczki w plenerze.

Przyprawy takie, jak papryka słodka i ostra w proszku, kmin rzymski, a także ser halloumi możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata

grillowane papryki mięso mielone ser halloumi

SKŁADNIKI

SOS TZATZIKI

1 ogórek

2 ząbki czosnku

300 - 400 ml jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

1 łyżka soku z cytryny

świeża mięta i koperek

PAPRYKI

500 g kolorowych mini papryczek słodkich

200 g sera halloumi

2 łyżki posiekanych ziół - świeża mięta i koperek

500 g mięsa mielonego ( u mnie mieszane, wołowo-wieprzowe)

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka przecieru pomidorowego

WYKONANIE

SOS TZATZIKI

Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy ogórki z nadmiaru soku. Odciśnięty miąższ z ogórka przekładamy ponownie do miski.  Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1 - 2 dni. 

PAPRYKI

Ser halloumi ścieramy na tarce o grubych oczkach. 1 - 2 łyżki startego sera odkładamy na bok, pozostały dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym, świeżymi ziołami, paprykami i kuminem w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, jeśli są wyjmujemy pestki. Połówki papryk faszerujemy mieszanką mięsno serową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po wierzchu odłożonym startym serem halloumi.

Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na około 200°C lub więcej i grillujemy papryczki około 10 - 15 minut. Latem możemy rozpalić grilla w ogrodzie, wtedy grillujemy papryczki na średnim ogniu z zamkniętą pokrywą przez około 10 minut.

Grillowane papryczki podajemy z pieczywem i sosem tzatziki.

Zobacz również

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie

indycze-souvlaki-z-salatka-horiatiki-greckie-grillowanie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.