Szaszłyki z indyka po grecku, czyli grillowane suwlaki. Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie
Jak przygotować smaczne souvlaki z fileta z indyka?
Souvlaki (suwlaki) , czyli mięsne szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Suwlaki można przygotowywać z różnych gatunków mięs - wieprzowiny, wołowiny lub mięsa drobiowego. Proponuję przepis na suwlaki z fileta indyka podane z sałatką horiatiki. Souvlaki z indyka przyrządza się bardzo szybko i bez dużego nakładu pracy.
SKŁADNIKI dla 2 osób
Indyk
- 360 g fileta z piersi indyka
- oliwa z oliwek
- sól
- mielona ostra papryka
- suszony rozmaryn
- mielony kmin rzymski
- otarta skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- patyczki do szaszłyków
- chlebek pita
Sałatka Horiatiki
- zielona papryka
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórek zielony
- oliwki z pestkami
- ser feta
- oregano suszone
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
WYKONANIE
Przygotowanie souvlaków - szaszłyków
- Oczyszczonego fileta z piersi z indyka kroimy w równą, grubą kostkę.
- Przyprawiamy mięso solą, ostrą papryką, rozmarynem, kminem rzymskim.
- Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, otartą skórkę z cytryny, skrapiamy oliwą i mieszamy.
- Następnie kawałki mięsa nadziewamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy na 15 minut.
Przygotowanie sałatki greckiej horiatiki
- Kroimy warzywa: paprykę w paski, pomidora w cząstki, ogórka w półplasterki, cebulę w krążki.
- Mieszamy z oregano, oliwkami, oliwą i octem.
Grillowanie souvlaków
- Na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli mamy taką możliwość grillu ogrodowym) układamy przygotowane wcześniej szaszłyki.
- Pieczemy równo z każdej strony.
- Obok grillujemy chlebek pita.
- Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta.
- Obok układamy gotowe szaszłyki i chlebki pita.
- Mięso skrapiamy oliwą wymieszana z sokiem z cytryny.
- Dekorujemy krążkami czerwonej cebuli i liskami świeżego oregano.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Filet z indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartość sodu.
- Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B12, B3, B6, potasu, fosforu i cynku.
- Ogromną zaletą jest to, że mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu.
- Indyka można przygotowywać na wiele sposobów. Nadaje się do kanapek, sałatek, na obiady i kolacje. Jest odpowiedni do przyrządzenia zup, a także wyborny jako przekąska.
- W ramach projektu "Indyk z Europy pod skrzydłami jakości" ekspert programu, szef kuchni Szymon Szlendak przedstawia dwa pomysły na mięso z indyka.
- Indyk? Mniej znaczy więcej - Mniej kalorii, więcej smaku!
Wpis powstał we współpracy
Marzena 2021-05-14 08:47:45
Uwielbiam greckie klimaty i kuchnię grecką. Ależ smakowicie indyka przygotowałaś🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-20 01:09:35
Polecam, to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie
Odpowiedz
kasztan 2021-05-30 18:49:06
Dzień dobly,
Lubię souvlaki.
Dziękuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.