Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Szaszłyki z indyka po grecku, czyli grillowane suwlaki. Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie

Jak przygotować smaczne souvlaki z fileta z indyka?

Souvlaki (suwlaki) , czyli mięsne szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Suwlaki można przygotowywać z różnych gatunków mięs - wieprzowiny, wołowiny lub mięsa drobiowego. Proponuję przepis na suwlaki z fileta indyka podane z sałatką horiatiki. Souvlaki z indyka przyrządza się bardzo szybko i bez dużego nakładu pracy.

greckie grillowane suwlaki z indyka
greckie szaszłyki suwlaki

SKŁADNIKI dla 2 osób

Indyk

Sałatka Horiatiki

WYKONANIE

Przygotowanie souvlaków - szaszłyków

  1. Oczyszczonego fileta z piersi z indyka kroimy w równą, grubą kostkę.
  2. Przyprawiamy mięso solą, ostrą papryką, rozmarynem, kminem rzymskim.
  3. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, otartą skórkę z cytryny, skrapiamy oliwą i mieszamy.
  4. Następnie kawałki mięsa nadziewamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy na 15 minut.  

Przygotowanie sałatki greckiej horiatiki

  1. Kroimy warzywa: paprykę w paski, pomidora w cząstki, ogórka w półplasterki, cebulę w krążki.
  2. Mieszamy z oregano, oliwkami, oliwą i octem.

Grillowanie souvlaków

  1. Na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli mamy taką możliwość grillu ogrodowym) układamy przygotowane wcześniej szaszłyki.
  2. Pieczemy równo z każdej strony.
  3. Obok grillujemy chlebek pita.
  4. Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta.
  5. Obok układamy gotowe szaszłyki i chlebki pita.
  6. Mięso skrapiamy oliwą wymieszana z sokiem z cytryny.
  7. Dekorujemy krążkami czerwonej cebuli i liskami świeżego oregano.
suwlaki grecki grill
szaszłyki greckie souvlaki

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Filet z indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartość sodu.
  • Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B12, B3, B6, potasu, fosforu i cynku.  
  • Ogromną zaletą jest to, że mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu.
  • Indyka można przygotowywać na wiele sposobów. Nadaje się do kanapek, sałatek, na obiady i kolacje. Jest odpowiedni do przyrządzenia zup, a także wyborny jako przekąska.
  • W ramach projektu "Indyk z Europy pod skrzydłami jakości" ekspert programu, szef kuchni Szymon Szlendak przedstawia dwa pomysły na mięso z indyka.
  • Indyk? Mniej znaczy więcej - Mniej kalorii, więcej smaku!

Wpis powstał we współpracy

Zobacz również

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Grillowane papryczki nadziane mięsem, serem halloumi i świeżymi ziołami

grillowane-papryczki-nadziane-miesem-serem-halloumi-i-swiezymi-ziolami

Komentarze

Marzena 2021-05-14 08:47:45

Uwielbiam greckie klimaty i kuchnię grecką. Ależ smakowicie indyka przygotowałaś🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-20 01:09:35

Polecam, to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie

Odpowiedz

kasztan 2021-05-30 18:49:06

Dzień dobly,
Lubię souvlaki.
Dziękuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.