Pieczarki marynowane w occie. Pyszna przekąska i świetny dodatek do sałatek lub obiadu. Domowe przetwory, łatwy i szybki przepis
Jak i dlaczego warto zrobić marynowane pieczarki?
Marynowane pieczarki to wyśmienity dodatek do wielu dań, który swoim wyjątkowym smakiem potrafi ożywić nawet najprostszą potrawę. Ich przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników octowych marynat i domowych przetworów.
Jak wykorzystać marynowane pieczarki w kuchni?
Dzięki takiej technice konserwacji, pieczarki zachowują swoją chrupkość, stając się doskonałym dodatkiem do sałatek, przekąsek czy obiadu , po który możemy sięgnąć w dowolnej chwili. Spróbuj tego prostego przepisu na marynowane pieczarki, które bez wątpienia staną się jednym z Twoich ulubionych sposobów na przyrządzenie tych popularnych grzybów.
SKŁADNIKI na dwa słoiki o pojemności około 700 - 900 ml
Pieczarki
- 1 kg pieczarek
- 1 cytryna
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
Zalewa
- 700 ml wody
- 150 ml octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Dodatki na jeden słoik o pojemności około 700 - 900ml
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
WYKONANIE
- Oczyszczone pieczarki wrzucamy do miski z wodą i sokiem z cytryny.
- Dłońmi delikatnie mieszamy pieczarki w wodzie z sokiem cytrynowym, aby oczyściły się z ewentualnych resztek ziemi i innych zanieczyszczeń.
- Pieczarki odcedzamy.
- W jednym garnku zagotowujemy wodę , dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy na wrzątek odcedzone grzyby.
- Pieczarki gotujemy około 5 minut.
- W drugim garnku zagotowujemy zalewę: woda z octem, cukrem i solą.
- Do słoików wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę.
- Obgotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i od razu przekładamy do słoików do 3/4 wysokości.
- Jeszcze gorące grzyby zalewamy wrzącą marynatą.
- Natychmiast zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do marynowania najlepiej nadają się małe, jędrne pieczarki, idealne na jeden kęs.
- Czas marynowania. Im dłużej pieczarki będą się marynować, tym intensywniejszy będą miały smak. Zaleca się, aby marynować je przynajmniej przez minimum 3 - 4 dni, co pozwoli bardziej poprawić ich smak.
- Do marynaty możesz dodać różnorodne zioła i przyprawy takie jak czosnek, liście laurowe, goździki, pieprz czarny w ziarnach lub nawet plasterki świeżego chrzanu lub imbiru, co wzbogaci smak pieczarek. U mnie często są to ziarna kolendry i koreańska papryka gochugaru.
- Aby uniknąć rozwoju bakterii i pleśni, ważne jest, aby słoiki do marynowania były odpowiednio wysterylizowane. Możesz to zrobić poprzez wyparzenie ich w gorącej wodzie lub umycie w zmywarce w wysokiej temperaturze.
- Słoiki z marynowanymi pieczarkami możesz dodatkowo poddać krótkiej pasteryzacji.
Zdrowomaniak 2024-04-18 07:18:39
Wypróbowałem kilka przepisów na pieczarki w occie i ten jest najlepszy. Piękne zdjęcia. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-04-18 11:11:30
Dziękuje, mi również ten przepis najbardziej odpowiada 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.