Podkarpackie marynowane grzyby. Leśne grzyby w occie, domowe przetwory
Krótka wizyta na Podkarpaciu, spacer po lesie i pełen kosz grzybów. Duże okazy zostały ususzone, a śliczne maluszki wylądowały w marynacie. Z podróży przywożę różne pamiątki, tym razem są to domowe przetwory
SKŁADNIKI
- grzyby
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 4 płaskich łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 4 -5 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren angielskiego ziela
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- opcjonalnie 1 cebula
WYKONANIE
- Oczyszczone grzyby wrzucamy do w lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy około 5 minut małe grzybki, większe kilka minut dłużej.
- Jeżeli dodajemy cebulę, obieramy ją, kroimy w piórka i gotujemy razem z grzybami.
- W drugim garnku zagotowujemy zalewę z przyprawami i gotujemy około 10 minut.
- Obgotowane grzyby (i opcjonalnie cebulę) odcedzamy i rozkładamy luźno do słoików, do 3/4 wysokości.
- Jeszcze gorące grzyby zalewamy wrzącą marynatą.
- Słoiki natychmiast odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.