Mini galette - małe rustykalne tarty z owocami. Kruche i pyszne tatraletki z jabłkami i solonym karmelem z dodatkiem rumu
Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne.
Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Polecam przygotować więcej karmelu i odłożyć w lodówce na później. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników.
SKŁADNIKI
KARMEL
- 250g cukru
- 6 łyżek wody
- 125 ml śmietanki kremówki
- 40 g masła
- 25 ml rumu
- 1/2 łyżeczki soli
CIASTO
- 350 g mąki
- 20 g cukru
- 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 80 ml zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby
- 1/2 łyżeczki soli
JABŁKA
- 4 - 6 jabłek
- starta skórka z 1 cytryny
- soku z 1 cytryny
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
WYKONANIE
KARMEL
- W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu 250 g cukru, nie mieszamy.
- Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
- Gdy cukier zrobi się brązowy wlewamy ostrożnie wodę i bardzo szybko mieszamy, aż cukier znowu się rozpuści.
- Dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gładkości.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, rum i sól, dokładnie mieszamy, studzimy.
CIASTO
- Składniki na ciasto zagniatamy przy pomocy malaksera lub ręcznie.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
JABŁKA
- Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
- W misce mieszamy plasterki jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon.
TARTALETKI
- Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 3 mm.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka rozkładamy na plackach, brzegi ciasta zawijamy do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.
- Blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik na 200°C.
- Tartaletki pieczemy około 40 minut, studzimy na kratce.
- Przestudzone polewamy solonym karmelem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.