Ukryj menu

Pomarańczowa pianka z jogurtem, pomarańczami i tymiankiem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Delikatna pomarańczowa pianka z jogurtem, flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem. Jogurtowa panna cotta z agarem.

Jaki deser przygotować z jogurtu i pomarańczy lub mandarynek?

Pomarańczowa jogurtowa pianka, czyli lżejsza wersja panna cotty. Pianka z flambirowanymi pomarańczami to deser, który zachwyca prostota i wyjątkowym smakiem. Dzięki zastosowaniu jogurtu zamiast śmietany, deser jest znacznie lżejszy i mniej tłusty. Dodatek soku z mandarynek lub pomarańczy nadaje mu orzeźwiającego charakteru.

Co dodać do jogurtowej panna cotty, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca?

Flambirowane pomarańcze z tymiankiem to doskonałe dopełnienie tego deseru. Dzięki podgrzaniu owoców i flambirowaniu ich alkoholem, zyskują one intensywny smak, który wspaniale łączy się z delikatnością jogurtowej pianki. Tymianek z kolei nadaje deserowi subtelnego, ziołowego aromatu, który świetnie komponuje się z cytrusową nutą.


SKŁADNIKI

Pianka

filety z pomarańczy z tymiankiem

WYKONANIE

  1. 100 ml soku z mandarynek lub pomarańczy, cukier i agar gotuj i przez około 3 minuty, cały czas mieszając.
  2. Zdejmij z palnika lekko przestudź, dodaj pozostały sok z mandarynek lub pomarańczy i jogurt, wymieszaj i przelej do małych miseczek.
  3. Schładzaj w lodówce.
  4. Pomarańcze wyfiletuj - ostrym nożem z owocu odetnij górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie postaw pomarańczę pionowo i ścinaj z góry do dołu skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawaj filety spomiędzy białych błonek.
  5. Filety pomarańczy odłóż na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciśnij sok.
  6. W małym rondelku podgrzej wyciśnięty sok, cukier i tymianek.
  7. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodaj filety z pomarańczy i podgrzewaj krótko na dużym ogniu.
  8. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj rondelkiem, Pilnuj aby owoce się nie rozpadły.
  9. Pod koniec dolej alkohol i podpal.
  10. Deser możesz serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki.
  11. Piankę podawaj z przestudzonymi flambirowanymi pomarańczami i listkami tymianku .

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie inne owoce można użyć do jogurtowej pianki zamiast pomarańczy?

Zamiast pomarańczy, do przygotowania pianki z jogurtem możesz wykorzystać inne owoce cytrusowe, takie jak grejpfrut czy mandarynki. Możesz także eksperymentować z owocami sezonowymi, np. malinami, truskawkami lub borówkami, które również wspaniale połączą się z jogurtem, tworząc orzeźwiający deser. Dodanie owoców o lekkiej kwasowości podkreśli smak i świeżość deseru.

Jakie likiery pasują do flambirowanych pomarańczy?

Do flambirowania pomarańczy idealnie pasują likiery o owocowym smaku, takie jak Cointreau, Grand Marnier lub likier maraschino. Jeśli preferujesz inne aromaty, możesz spróbować likierów ziołowych, jak amaretto, które nadadzą deserowi subtelny, migdałowy posmak. Warto pamiętać, by likier miał dość mocny smak, który będzie wyczuwalny w połączeniu z cytrusami.

Czy mogę zastąpić agar żelatyną w tym deserze?

Tak, jeśli nie masz agaru, możesz użyć żelatyny. W przypadku żelatyny trzeba jednak pamiętać, że w odróżnieniu od agaru, żelatyna nie wymaga gotowania, a proces jej rozpuszczania przebiega w cieple. Należy również pamiętać, by proporcje były odpowiednie: 1 łyżeczka agaru odpowiada mniej więcej 2 łyżeczkom żelatyny.

Jak podać jogurtową piankę z flambirowanymi pomarańczami?

Flambirowane pomarańcze z tymiankiem stanowią doskonałe uzupełnienie – ich intensywny smak świetnie komponuje się z delikatną pianką. Możesz także udekorować deser świeżymi listkami tymianku lub posypać skórką pomarańczową dla dodatkowego aromatu.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Jogurtowo malinowe serca walentynkowe

jogurtowo-malinowe-serca-walentynkowe

Waniliowe serniczki w słoikach z frużeliną. Maślane ciasteczka

waniliowe-serniczki-w-sloikach-z-fruzelina-maslane-ciasteczka

Jabłkowe Crème Brûlée. Francuski deser w owocowym wydaniu

jablkowe-creme-brulee-francuski-deser-w-owocowym-wydaniu

Sałatka z kurczaka w curry z pomarańczami i różowym sosem

salatka-z-kurczaka-w-curry-z-pomaranczami-i-rozowym-sosem

Komentarze

Dorota Owczarek 2019-03-20 19:27:03

Ale super pomysł, może zrobię 🙂 w tym tygodniu jeszcze 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-03-22 22:31:47

... to ja też 😉 Pianka jest przepyszna, muszę robić z podwójnej porcji 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.