Delikatna pomarańczowa pianka z jogurtem, flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem

Delikatna pomarańczowa pianka z jogurtem, flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem

Obłędnie pyszny deser, delikatny i bardzo lekki . Dzięki jogurtowi jest dużo lżejszy od pianek przygotowywanych na śmietanie, a sok z mandarynek sprawia, że deser jest w smaku wyjątkowy i orzeźwiający.

Aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowy charakter deseru warto go zaserwować z flambirowanymi pomarańczami z tymiankiem.


Składniki

PIANKA

  • 300 ml soku z mandarynek lub pomarańczy
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru
  • 1,5 łyżeczki agar*

FILETY Z POMARAŃCZY Z TYMIANKIEM

  • 1 łyżeczka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 suszonego)
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 ml likieru pomarańczowego np. Cointreau
>WYKONANIE

100 ml soku z mandarynek lub pomarańczy, cukier i agar gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy pozostały sok z mandarynek i jogurt, mieszamy i przelewamy do małych miseczek. Schładzamy w lodówce.

Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.

W małym rondelku podgrzewamy sok, cukier i tymianek. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodajemy filety z pomarańczy i podgrzewamy na dużym ogniu. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy.

Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku .

Smacznego!

* Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny delikatnie chwiejny.

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

mini-pankejki-na-kefirze-z-truskawkami-macerowanymi-w-miodzie

Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym

salatka-z-selera-i-pomaranczy-z-sosem-musztardowo-jogurtowym

Śledzie cytrusowo korzenne

swieze-sledzie-cytrusowo-korzenne

Komentarze

Dorota Owczarek 2019-03-20 19:27:03

Ale super pomysł, może zrobię 🙂 w tym tygodniu jeszcze 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-03-22 22:31:47

... to ja też 😉 Pianka jest przepyszna, muszę robić z podwójnej porcji 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.