Ukryj menu

Sałatka w klimacie orientu - kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka w klimacie orientu - kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta

Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość i prostotę przygotowania. Wystarczy, że zalejemy granulat gorącą wodą, przetrzymamy pod przykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych.


SKŁADNIKI

100 g kaszy kuskus

1 owoc granatu

2 - 3 gałązki selera naciowego

szalotka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych listków mięty

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki chili w proszku

sól

WYKONANIE

Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem.

Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów.

Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu, sok z limony, oliwę, posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania.

Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus, dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno posiekaną szalotkę i gałązki selera pokrojone w plasterki. Na koniec dorzucamy owoce granatu, mieszamy i gotowe.

Smacznego!

Zobacz również

Rybne kotleciki z pieczonymi warzywami, łososiem i remuladą

rybne-kotleciki-z-pieczonymi-warzywami-lososiem-i-remulada

Chermoula - aromatyczna marokańska marynata do ryb, mięs i warzyw

chermoula-aromatyczna-marokanska-marynata-do-ryb-mies-i-warzyw

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.