Faszerowane jajka musem z awokado, musztardą i rzeżuchą. Jaja z musem z awokado - pomysł na wielkanocne śniadanie i nie tylko
Pieprzyca siewna nazywana jest u nas potocznie rzeżuchą, jednak ta nazwa odnosi się do odrębnego rodzaju roślin. Ale to tylko ciekawostka, bo pewnie przyzwyczajeń nie zmienimy, a pieprzyca i tak pozostanie rzeżuchą.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/jaja-z-awokada-i-rzezucha.jpg)
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 awokado
- 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- rzeżucha, czyli pieprzyca siewna
WYKONANIE
- Jaja gotujemy na twardo około 8-9 minut, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.
- Wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki, a białka układamy na talerzu.
- Do żółtek dodajemy miąższ z awokado, musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładanie rozdrabiamy za pomocą widelca i mieszamy, aż uzyskamy jednolity mus.
- Mus z awokado i żółtek nakładamy na białka w miejsce po żółtkach, dla lepszego efektu możemy użyć rękawa cukierniczego.
- Faszerowane jajka posypujemy listkami rzeżuchy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Farsz do jajek polecam przygotować tuż przed podaniem. Awokado mimo dodatku cytryny po pewnym czasie ciemnieje i farsz nie prezentuje się już tak soczyście zielono.
- Pieprzyca siewna. Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty.
- Tym razem chciałam podkreślić walory zdrowotne rzeżuchy. Wiem już, że zawiera spore ilości witamin ( A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, mangan, jod, fosfor i potas), ale nie wiedziałam, że tak naprawdę rzeżucha to właśnie pieprzyca siewna.
Tagi
śniadanieprzekąskaawokadomusztardaprzystawkajajkacytrynaWielkanocstół wielkanocnyrzeżuchamarzecwiosnakwiecieńZobacz również
Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach
![jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/sałatka-jaja-przepiórcze-w-burakach-mangold-czerwony.jpg)
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka
![galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/galareta-baba-wielkanocna-z-kurczaka-i-indyka.jpg)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami
![wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3915-5-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.