Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili. Bruschetta ze szparagami i szparagowo bazyliową ricottą. Szybka i pyszna przekąska

Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.


Zielone Szparagi Ricotta Chili

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku" i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść liści świeżej bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
  • 250 g serka ricotta
  • oliwa z oliwek
  • 6 - 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • chili lub gochugaru (koreańska ostra  papryka w płatkach stosowana do kimchi)

WYKONANIE

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy lub odkrawamy twarde końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek.
  3. Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny  i pulsacyjnie blendujemy.
  4. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy.
  5. Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
  6. Kromki ciabatty tostujemy, grillujemy lub obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem.
  7. Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.

Zobacz również

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Komentarze

Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28

Przepyszna propozycja

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.